فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1386)

مجله علوم پزشکی رازی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 57، زمستان 1386)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/09/30
  • تعداد عناوین: 25
|
  • شهرام آگاه، سید محمد فرشته نژاد، طاهره رحمتی نشاط صفحه 7
    زمینه و هدف
    سنگ های صفراوی، شایع ترین اختلال در سیستم صفراوی می باشند که مشکلات اقتصادی و بهداشتی فراوانی را در اکثر کشورهای جهان به همراه دارند. در دو دهه اخیر توجهات زیادی به عوامل خطر و نیز فاکتورهای اپیدمیولوژیک سنگ صفراوی معطوف شده است و سونوگرافی دراین بین، نقش مهمی را ایفا می نماید؛ هرچند امروزه شیوع و اپیدمیولوژی این بیماری به دنبال تغییر در روش های زندگی و صنعتی شدن جوامع، رو به تغییر است. ازاین رو، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی سنگ های صفراوی در سونوگرافی کیسه صفرا و مجاری صفراوی بیماران بستری در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) شهر تهران و نیز بررسی علایم و یافته های این افراد به انجام رسید.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش مشاهده ای مقطعی (cross-sectional) بر روی 1312 بیمار بستری در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) شهر تهران که طی سالهای 83-1379 تحت سونوگرافی کیسه صفرا و مجاری صفراوی قرار گرفته بودند، به انجام رسید. از این تعداد، در 420 نفر سنگ صفراوی تشخیص داده شد. در این افراد، متغیرهای دموگرافیک از قبیل سن، جنس و علایم بالینی و همچنین یافته های آزمایشگاهی و سونوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار آماری (version13) SPSSمورد آنالیز قرار گرفتند و در آنالیز تحلیلی از آزمون Chi-square استفاده شد.
    یافته ها
    درصد فراوانی سنگ صفراوی در مطالعه حاضر، 32% (420 بیمار از 1312 نفر) برآورد شد. از 420بیمار داری سنگ صفراوی، 316 نفر (2/75%)، زن و 104 نفر (8/24%)، مرد بودند و میانگین سنی این افراد، 21/58 سال (3/14= SD) بود. شایع ترین شکایات بالینی در بیماران دارای سنگ صفراوی به ترتیب شامل درد ربع فوقانی راست (9/67%) و تهوع و استفراغ (8/59%) بود. همچنین در آنالیز آماری، ارتباط معنی داری بین گروه سنی بیماران با محل سنگ صفراوی (001/0=P) و درد ربع فوقانی راست شکم (000/0=P) وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر علاوه بر تایید شیوع بالای سنگ های صفراوی در زنان و نیز رده سنی74- 55 سال، حاکی از وجود ارتباط بین محل وجود سنگ و نیز درد ربع فوقانی راست شکم با رده سنی بود، بطوری که در بیماران جوان تر، محل سنگ در اکثر موارد در کیسه صفرا بود، در حالی که در بیماران مسن تر، شیوع سنگ در کیسه صفرا، کاهش و در مجاری صفراوی افزایش می یافت.
    کلیدواژگان: 1، سنگ صفراوی 2، شکایت بالینی 3، شیوع 4، اپیدمیولوژی
  • فهیمه احسانی پور، مسعود شبانی صفحه 15
    زمینه و هدف
    سطح لاکتات دهیدروژناز(LDH=Lactate dehydrogenase) مایع نخاع، در بیماری های نورولوژیک متعددی مورد ارزیابی و توجه قرار گرفته است، ولیکن تاکنون مطالعات محدودی در این زمینه در نوزادان انجام شده است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین سطح طبیعی LDH مایع نخاع در نوزادان طبیعی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، نمونه مایع نخاع 94 شیرخوار تب دار شامل 46 شیرخوار 4-0 هفته و 48 شیرخوار 9-5 هفته جمع آوری شد. سپس نتایج سطح LDH مایع نخاع با 45 شیرخوار تب دار با میانگین سنی 2/6±10 ماه که با شک به عفونت مغزی، بذل مایع نخاع جهت آنها انجام گرفته بود، ولیکن آنالیز مایع نخاع طبیعی داشتند، مقایسه شد.
    یافته ها
    متوسط سطح LDH مایع نخاع در ماه اول زندگی به طور قابل ملاحظه ای بالاتر از ماه دوم عمر در مقایسه با گروه کنترل بود(001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتیجه اینکه، ارزیابی سطح طبیعی LDH در نوزادان باید برحسب سن انجام گردد.
    کلیدواژگان: 1، مایع نخاع 2، لاکتات دهیدروژناز 3، نوزاد
  • خدیجه ارجمندی رفسنجانی، پروانه وثوق، علی بشردوست، غلامرضا باهوش، محمد فرانوش، امیرعباس هدایتی اصل صفحه 21
    زمینه و هدف
    رابدومیوسارکوما، شایع ترین تومور بافت همبند در کودکان با شیوع 8-5% از بین بدخیمی های کودکان می باشد. میزان بقای بیماران مبتلا، به عواملی چون محل اولیه تومور، نوع پاتولوژی، Stage، نوع درمان و تشخیص بموقع آن بستگی دارد. میزان بقای بیماران از سال 1970 به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. با توجه به گزارشات متفاوت در مطالعات مختلف، در این مطالعه سعی شد که میزان بقاء 5 و 10 ساله در این بیماران بررسی شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه گذشته نگر مقطعی، بررسی میزان بقاء بر روی 77 بیمار مبتلا به رابدومیوسارکوما کمتر از 15 سال مراجعه کننده به بخش خون بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) در طی سالهای 82-1372 انجام گرفت و بیماران از نظر سن زمان مراجعه، پاتولوژی، Stage بیماری، محل اولیه، نوع درمان و ارتباط آن با میزان بقاء مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار آماری SPSS و جهت تعیین بقاء، از روش Kaplan meire و برای تعیین عوامل موثر بر میزان بقاء، از روش cox regression استفاده شد و 05/0p value< از نظر آماری باارزش تلقی شد.
    یافته ها
    میانگین سن بیماران در موقع مراجعه، 58/6 سال با 02/4=SD بود. 60% بیماران، پسر و 40%، دختر بودند. میانگین بقای بیماران 8 سال بود(9-8:CI95%). میزان بقا 5 سال در بیماران stage I، 82/85%، stage II، 88/86%، stage III، 68/64% و stage IV، 20%، بود. میزان بقاء براساس بافت شناسی تومور عبارت بودند از: الف امبریونال= 7/86% و ب آلوئولر= 48% و از نظر محل اولیه تومور نیز عبارت بودند از: الف اربیت= 94%، ب ادراری تناسلی= 71/85%، ج= پارامننژیال: 57% و د اندام ها: 58%. میزان بقای 5 و 10 ساله به ترتیب 54/79% و 92/77% بوده است.
    نتیجه گیری
    مشابه نتایج مطالعات دیگر، در این مطالعه نیز کودکان مبتلا به رابدومیوسارکومای دارای Stage پایین تر هیستولوژی امبریونال، محل اولیه در ناحیه اربیت و دستگاه ادراری تناسلی، بقاء بیش تری داشتند. آنهایی که در زمان تشخیص بیماری متاستاز داشتند یا از نظر بافت شناسی دارای نوع آلوئولر بودند و محل گرفتاری اولیه در اندام ها بود، با پیش آگهی بدتری همراه بودند. بیمارانی که برای 5 سال زنده ماندند، پیش آگهی خوب داشتند، بطوری که میزان بقاء 5 ساله 54/79% و بقای 10 ساله 92/77% بود.
    کلیدواژگان: 1، رابدومیوسارکوما 2، میزان بقاء 3، سن 4، محل اولیه تومور 5، مرحله بیماری
  • محمد اکبری، محمد بیات صفحه 29
    زمینه و هدف
    استئوآرتریت، شایع ترین بیماری مفصلی در تمام مفاصل و یکی از اختلالات فیزیکی عمده انسانی به شمار می آید. تغییرات تخریبی مفصل از دهه دوم زندگی شروع می شود. تغییرات تخریبی در مفاصل 90% افراد 40 ساله جامعه دیده می شود. تظاهرات رادیولوژی بیماری با افزایش سن به طور پیشرونده زیاد می شود. آرتروز در مفاصل ستون مهره ها از جمله ستون گردنی، به علت تحرک زیاد این ناحیه شایع است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات کشش مکانیکی Sustain در بیماران مبتلا به استئوآرتریت خفیف تا متوسط گردن بود، تا اثرات درمانی از جنبه کاهش درد و بهبود تحرک، تعیین و مقایسه شده و در نهایت روش مناسب معرفی شود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود که در درمانگاه فیزیوتراپی دانشکده علوم توانبخشی انجام شد. نمونه ها از بین بیماران مبتلا به استئوآرتروز گردن واجد ضوابط ورود به مطالعه معرفی شده به فیزیوتراپی، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار داده شدند. برای فیزیوتراپی گروه کنترل، از کیسه گرم، تنس نوع سنتی به همراه تمرین های درمانی گردن و کمربند شانه ای استفاده شد. برای گروه آزمون، علاوه بر موارد گروه کنترل، از کشش مکانیکی Sustaine استفاده شد. بیماران در 4 نوبت یعنی قبل از اولین جلسه درمانی، بعد از جلسه پنجم درمانی، بعد از جلسه دهم درمانی و 2 هفته بعد از اتمام درمان، مورد ارزیابی قرار گرفتند. شدت درد گردن، دامنه حرکات گردن، مشکل خواب و میزان مصرف دارو، متغیرهای اصلی مطالعه بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در هر دو گروه آزمایشی، درد و تحرک بیماران به طور معنی داری(0001/P<) بهبود پیدا کرده است. در کاهش درد و افزایش تحرک ستون گردنی، بین گروه کنترل و آزمون تفاوت معنی دار آماری وجود داشت، بطوری که بیماران گروه آزمون بهبود بیش تری یافته بودند. کاهش درد در مرحله چهارم آزمون با 004/P< معنی دار شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که کاربرد کشش مکانیکی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت خفیف تا متوسط گردن مفید است، زیرا منجر به کاهش قابل توجه درد و افزایش تحرک آن در جهات مختلف شده و نیاز بیمار به مصرف دارو را کاهش داده یا از بین می برد.
    کلیدواژگان: 1، استئوآرتریت 2، فیزیوتراپی 3، کشش مکانیکی
  • محمود بزرگمهر، سید محمد موذنی، شهره نیکو، امیرحسن زرنانی صفحه 41
    زمینه و هدف
    رد نشدن جنین نیمه آلوژن به وسیله سیستم ایمنی مادر، موضوعی است که مدت نیم قرن، مورد توجه محققین بوده است و در مورد چگونگی این پدیده، پیشنهادات متعددی ارائه گردیده است. تئوری غلبه پاسخ ایمنی Th2(T helper 2) در سطح تماس مادر- جنین طی حاملگی موفق، جزء فرضیه هائی است که از جوانب مختلف مورد تایید قرار گرفته است، ولی در مورد اثرات سیستمیک حاملگی بر سیستم ایمنی، نظریه های ضد و نقیض زیادی وجود دارند. سلولهای دندریتیک، به عنوان تواناترین فعال کننده لنفوسیت های T دست نخورده، قابلیت القاء پاسخ ایمنی و همچنین القاء تحمل ایمنی را به صورت همزمان دارا می باشند. این سلولها همچنین می توانند باعث جهت گیری سلولهای Th به سمت Th1 یا Th2 شوند. بنابراین به نظر می رسد که سلولهای دندریتیک به عنوان یکی از عوامل موثر، در تنظیم پاسخ ایمنی طی حاملگی نقش مهمی را بعهده داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی اثر سرم موش حامله بر توانایی سلولهای دندریتیک در تحریک پاسخ اختصاصی به آنتی ژن در لنفوسیت های T و همچنین القاء پروفایل سیتوکینی در آنها انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، سرم موشهای حامله آلوژنیک(Balb/cC57BL/6) بین روزهای 11-9 (اواسط) حاملگی جمع آوری شد. سلولهای دندریتیک، طی روشی سه مرحله ای شامل هضم آنزیمی بافت طحال با کلاژناز، جداسازی سلولهای کم چگال به کمک محیط گرادیان غلظت نایکودنز و سرانجام چسبندگی به پلاستیک، از طحال موشهای Balb/c جدا شدند. میزان خلوص سلولهای دندریتیک جدا شده، با کمک آنتی بادی ضد شاخص CD11c و روش فلوسیتومتری تعیین گردید. سلولهای دندریتیک با Conalbumin، به عنوان آنتی ژن خارجی، طی کشت شبانه بارگذاری شدند. به تعدادی از کشت ها، سرم موش حامله با غلظت نهایی 5/2% اضافه گردید. دو گروه دیگر از سلولهای دندریتیک طی بارگذاری با آنتی ژن، به ترتیب با سرم موشهای ماده غیرحامله و FBS(Fetal bovine serum)، مجاور شدند. سلولهای دندریتیک بارگذاری شده، به کف دست موشها تزریق گردیدند. گره های لنفاوی براکیال(ناحیه ای) موشهای ایمن شده، برداشته شد و سلولهای آن در حضور Conalbumin کشت داده شدند. میزان تکثیر لنفوسیت ها پس از 5 روز با استفاده از تایمیدین رادیواکتیو اندازه گیری شد. تولید IFN-(Interferon-γ) و IL-10(Interleukin-10) به وسیله سلولهای T تحریک شده، با استفاده از تکنیک Sandwich ELISA (Sandwich Enzyme-Linked Immunoadsorbent assay)، در سوپ رویی حاصل از کشت لنفوسیت های T، تعیین گردید. نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون غیر پارامتری Mann-whitney مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دادند که سلولهای دندریتیک بارگذاری شده با آنتی ژن، در مجاورت سرم غیرحامله، باعث القاء پاسخ تکثیری قوی در سلولهای T شدند و همچنین تولید مقادیر زیادی از IFN- و IL-10 را درآنها القاء نمودند، ولی مجاورسازی سلولهای دندریتیک با سرم موش حامله، توانایی آنها را در القاء پاسخ تکثیری اختصاصی آنتی ژن در لنفوسیت های T، به میزان قابل ملاحظه ای مهار نمود. همچنین میزان تولید IFN- و IL-10 به وسیله سلولهای غدد لنفاوی گروه مجاور شده با سرم حامله، به میزان قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان می دهند که سرم موش حامله بر توانایی سلولهای دندریتیک در القاء پاسخ تکثیری اختصاصی به آنتی ژن و همچنین ترشح سیتوکین به وسیله سلولهای T، اثر مهاری دارد. اثرات مهاری را می توان به تاثیر فاکتورهایی از قبیل HLA-G(Human leucocyte antigen-G)، IL-10، PGE2(Prostaglandin E2)، پروژسترون و تعدادی از عوامل دیگر که به طور عمده در سطح تماس مادر جنین ترشح می شوند ولی به علت بروز پدیده سرریز، در سرم حامله نیز موجود می باشند، نسبت داد، ولی تعیین دقیق مکانیسم های دخیل در این پدیده نیاز به بررسی های بیش تری دارد.
    کلیدواژگان: 1، سلولهای دندریتیک 2، سرم حامله 3، تکثیر سلولی 4، سیتوکین
  • ولی الله حسنی، لیدا فدایی زاده، امید مرادی مقدم، مرضیه نجومی، پروین چرچی صفحه 53
    زمینه و هدف
    پروپوفول از هوشبرهای داخل وریدی است که محلول در چربی می باشد و می تواند بار چربی قابل توجهی را در انفوزیون های طولانی مدت دارو در طی اعمال جراحی و یا در مصارف ICU(Intensive care unit) بر بیمار تحمیل نماید. طرح حاضر با هدف تعیین اثر پروپوفول بر سطح پلاسمایی چربی خون در بیماران تحت بیهوشی عمومی جهت انجام اعمال جراحی الکتیو در اتاق های عمل بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در طی سالهای 84-1383 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مداخله ای و کارآزمایی بالینی بود. ابتدا کلیه بیماران کاندید اعمال جراحی الکتیو که در اتاق های عمل(شامل گوش و حلق و بینی، چشم و جنرال) بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) تحت عمل جراحی قرار گرفتند، به صورت تصادفی به دو دسته تحت بیهوشی با پروپوفول و تحت بیهوشی با داروی استنشاقی ایزوفلوران تقسیم شدند. قبل از القاء بیهوشی، آزمایش های اندازه گیری سطح پلاسمایی TG(Triglyceride)، Cholesterol، LDL (Low density lipoprotein)، HDL(High density lipoprotein)، VLDL(Very low density lipoprotein) و CRP (C-reactive protein) برای آنها انجام شد. بعد از اتمام بیهوشی و عمل جراحی و سپس 24 ساعت بعد از عمل نیز موارد فوق مجددا ارزیابی شدند.
    یافته ها
    مجموعا 97 بیمار وارد مطالعه شدند که متوسط سن آنها 99/18±14/38 سال بود. بیماران به دو گروه پروپوفول(49 نفر) و ایزوفلوران(48 نفر) تقسیم شدند. متوسط طول عمل، 89/0±24/2 ساعت بود. نتایج نشان داد که میزان تری گلیسرید و VLDL بیماران بعد از پایان انفوزیون پروپوفول، با اختلاف آماری معنی داری نسبت به قبل از آن افزایش داشته(000/0p<) و این افزایش روز بعد از عمل با کاهش جبرانی همراه بوده است.
    نتیجه گیری
    انفوزیون پروپوفول در طی اعمال جراحی کوتاه مدت می تواند در افزایش حاد سطح تری گلیسرید و VLDL موثر باشد و توصیه می شود در افراد مبتلا به هیپرلیپیدمی بخصوص هیپر تری گلیسریدمی، بعد از انفوزیون پروپوفول، سطح چربی خون کنترل شود و بیماران از نظر عوارض احتمالی آن نظیر پانکراتیت مورد بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: 1 - پروپوفول 2 - ایزوفلوران 3 - چربی خون 4 - تری گلیسرید 5، کلسترول
  • غلامرضا حمصی، محمدرضا یاسین زاده، مانی مفیدی، سعید عباسی، داود فارسی، محمد امین زارع، ناهید کیانمهر صفحه 63
    زمینه و هدف
    آپاندیسیت حاد یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران با درد شکم به بخش اورژانس می باشد. برای تشخیص این بیماری، گرفتن شرح حال و معاینه بالینی بهمراه تستهای پاراکلینیکی لازم است، که مدت زمان قابل توجهی طول می کشد. از آنجایی که این بیماران از درد شدید شکم رنج می برند و برخی از جراحان بخاطر ترس از اختلال در معاینه شکم، از دادن مسکن خودداری می کنند، این مطالعه با هدف اثبات این مساله که آیا تزریق زودهنگام مورفین علاوه بر کاهش درد و ناراحتی بیماران، اختلالی در زمان و دقت تشخیصی پزشک ایجاد می کند یا خیر، صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل دار بر روی بیماران با درد شکم مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) که امتیاز آلوارادو بیش تر از 6 داشتند و با تشخیص آپاندیسیت عمل گردیدند، صورت گرفت. بیماران به صورت دو سوکور به دو گروه دریافت کننده پلاسبو و مورفین تقسیم شدند. زمان مداخله و زمان تشخیص گذاری برای هر بیمار یادداشت شد. نمونه های جراحی شده برای گزارش به پاتولوژی ارسال گردیدند. نتایج حاصله با استفاده از آزمون های پارامتریک(T Test و Chi-square) و با نرم افزار کامپیوتری SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 200 بیمار وارد مطالعه شده و به دو گروه دریافت کننده پلاسبو و مورفین تقسیم شدند. نسبت جنسی و میانگین سنی بیماران در دو گروه با یکدیگر تفاوت معنی داری نداشت(05/0p>). مقایسه نتایج پاتولوژی در دو گروه دریافت کننده مورفین و پلاسبو نشان داد که تفاوت آماری معنی داری میان دو گروه وجود نداشت(05/0P>). همچنین میانگین مدت زمان بین مداخله تا تشخیص آپاندیسیت توسط تیم جراحی، اختلاف معنی داری میان دو گروه نشان نداد(05/0P>).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از مخدر باعث اختلال و تاخیر در تشخیص آپاندیسیت حاد نمی گردد. بنابراین در بیماران مراجعه کننده با درد حاد شکمی که شک به آپاندیسیت وجود دارد، می توان از مسکن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: 1، آپاندیسیت حاد 2، مورفین 3، امتیاز آلوارادو
  • مهرداد روغنی، توراندخت بلوچ نژاد مجرد، ثمانه طاهری صفحه 69
    زمینه و هدف
    دیابت قندی با اختلال در روندهای مرتبط با یادگیری، حافظه و شناخت در جامعه انسانی و حیوانات آزمایشگاهی مشخص می گردد. شواهدی مبنی بر اثر ضد دیابتی گیاه قره قاط سیاه و اثربخشی مصرف میوه آن بر یادگیری و حافظه در موشهای سالم وجود دارد؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر تجویز خوراکی و درازمدت این گیاه بر یادگیری و حافظه در موشهای صحرایی دیابتی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع تجربی است، موشهای صحرایی ماده(36=n) به طور تصادفی به 4 گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با گیاه قره قاط، دیابتی و دیابتی تحت درمان با گیاه قره قاط، تقسیم بندی شدند. دو گروه تحت تیمار نیز از غذای موش حاوی 25/6% گیاه به مدت 4 هفته، بدون محدودیت، استفاده نمودند. برای دیابتی نمودن موشها، از استرپتوزوتوسین(streptozotocin) به فرم تک دوز و داخل صفاقی، به میزان 60 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن حیوان استفاده گردید. بعلاوه، برای بررسی حافظه و یادگیری حیوانات، میزان عملکرد از نظر تاخیر اولیه و تاخیر در حین عبور در آزمون اجتنابی غیرفعال و در صد رفتار تناوب با استفاده از ماز Y در پایان کار تعیین گردید. از آزمون های One-way ANOVA و Repeated measure ANOVA، برای آنالیز نتایج وزن و گلوکز و از آزمون Kruskal-Wallis، برای آنالیز داده های تست رفتاری استفاده گردید.
    یافته ها
    در موشهای دیابتی و دیابتی تحت تیمار با قره قاط، در مورد تاخیر اولیه، افزایش معنی دار در مقایسه با گروه کنترل بدست آمد(05/0p<). همچنین، کاهش تاخیر در حین عبور در موشهای دیابتی(05/0p<) و افزایش آن(05/0p<) در موشهای دیابتی تحت تیمار، در پایان کار بخوبی مشاهده گردید. تیمار موشهای گروه کنترل با گیاه، تغییر معنی دار تاخیر در حین عبور را در مقایسه با گروه کنترل بدنبال داشت(05/0p<). درصد تناوب نیز در حیوانات دیابتی، به طور معنی دار کمتر از گروه کنترل بود(05/0p<) و درصد تناوب در گروه دیابتی تحت تیمار با قره قاط، تفاوت معنی دار با گروه دیابتی نشان نداد و تجویز گیاه به گروه کنترل نیز تغییر معنی دار در مقایسه با گروه کنترل ایجاد نکرد.
    نتیجه گیری
    گیاه قره قاط موجب تقویت توانایی نگهداری اطلاعات در حافظه و به یادآوری آنها در حیوانات دیابتی می گردد.
    کلیدواژگان: 1، گیاه قره قاط 2، یادگیری 3، حافظه 4، دیابت قندی
  • داریوش ساعدی، منا صالحی، حسین نژادگشتی صفحه 77
    مقدمه
    پیوند کلیه به عنوان درمان انتخابی اکثریت بیماران مبتلا به End stage renal failure(ERSF) پذیرفته شده است. تنگی شریان، شایع ترین عارضه عروقی پس از پیوند کلیه است که در تقریبا 25-4% دریافت کنندگان رخ می دهد. معرفی بیمار: بیمار آقای 68 ساله ای است که به علت ESRF ناشی از کلیه های پلی کیستیک، تحت پیوند کلیه از یک دهنده زنده قرار گرفته بود، از روش آناستاموز End to End شریان کلیوی به شریان ایلیاک داخلی راست استفاده شده بود که پس از گذشت 5/1 ماه از پیوند، کراتینین(Cr) بیمار تا 1/3 افزایش پیدا کرد. سونوگرافی کالر داپلکس از عروق اینترارنال، اندکس مقاومت شریانی(RI=Resistance index) و نمای امواج شریانی شرایین داخل کلیوی و داپلکس در شریان ایلیاک داخلی و شریان کلیوی اصلی، نشانگر وجود تنگی شدید در شریان ایلیاک داخلی پروگزیمال به محل آناستاموز بود. بیمار، با شک به تنگی در شریان ایلیاک داخلی تحت MRA(Magnetic resonance angiography) قرار گرفت. در این بررسی تنگی حدود 90-80% در شریان ایلیاک داخلی پروگزیمال به محل آناستاموز مشاهده گردید. در همین زمان، اسکن رادیونوکلئید با TC-DTPA، هیدرونفروز خفیف کلیه پیوندی و اختلال عملکرد آن را مطرح می کرد. با توجه به همه اقدامات تشخیصی فوق، بیمار با تشخیص تنگی شریان کلیه پیوندی، کاندید آنژیوپلاستی Percutaneous گردید. در عرض 24 ساعت پس از stent گذاری، کراتینین بیمار تا 1/2 کاهش یافت و در آزمایشات بعدی، در عرض یک ماه، در سطح 3/1 باقی ماند. در سونوگرافی کالر داپلر پس از 48 ساعت از جاگذاری Stent، نمای موج و اندکس های زمان و مقاومت شریان ها در محدوده طبیعی قرار داشتند. در اسکن رادیونوکلئید که 3 روز پس از آنژیوپلاستی انجام شد، عملکرد کلیه نرمال گزارش گردید. نکته جالب در مورد گزارش شده، فاصله کوتاه 5/1 ماه پس از پیوند تا زمان بروز علائم تنگی شریانی و تنگی شریانی در پروگزیمال به آناستاموز در شریان ایلیاک داخلی و تنگی به دنبال پیوند از دهنده زنده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به جاگذاری موفق Stent در بیمار مورد بحث، Stent placement به عنوان یک روش درمانی ارزشمند و قابل انجام در کشورمان جهت درمان تنگی های شریانی متعاقب پیوند کلیه مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: 1، کلیه پیوندی 2، تنگی شریان 3، آنژیوپلاستی
  • محمدعلی سهم الدینی، سعید خادمی، فهیمه مجیدی صفحه 83
    زمینه و هدف
    لرز پس از عمل جراحی، عارضه ای شایع است و نیاز به توجه و درمان دارد. مپریدین یک داروی موثر در درمان لرز است اما دارای عوارض جانبی مهمی مثل دپرسیون تنفسی است و در برخی از بیماران منع مصرف دارد؛ لذا در این مطالعه سعی شده است تا با مقایسه اثرات دارویی مپریدین با ترامادول در درمان لرز پس از عمل، جایگزین مناسبی برای مپریدین پیدا شود.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی دو سوکور بود، 90 نفر خانم کاندید عمل جراحی سزارین انتخابی، در کلاس I و ASA II، تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند و به طور تصادفی در 3 گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه یک، 5/0 میلی گرم مپریدین به ازای هر کیلوگرم وزن و در گروه دو، 5/0 میلی گرم ترامادول به ازای هر کیلوگرم وزن و در گروه سه، 1 میلی گرم ترامادول به ازای هر کیلوگرم وزن به صورت وریدی، به عنوان داروی ضد لرز، تزریق شد. سپس اطلاعات مربوط به بیماران حین لرز، زمان متوسط توقف لرز، میزان بروز دپرسیون تنفسی، تهوع و استفراغ، ثبت و با استفاده از تست آماری مجذور کای(Chi-square) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان توقف لرز در گروه یک، 6/1±9/3 دقیقه و در گروه دو، 6/2±8/4 دقیقه و در گروه سه، 1/1±6/2 دقیقه پس از تزریق دارو گزارش شد(05/0p<). میزان بروز دپرسیون تنفسی در گروه یک، 66/6% و در گروه دو و سه، صفر گزارش شد(05/0p<). میزان بروز تهوع و استفراغ در گروه یک، 3/13%، در گروه دو، 10% و در گروه سه، 6/16% گزارش شد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، می توان در درمان لرز، به جای مپریدین، از ترامادول با دوز 1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن با حداقل عوارض جدی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: 1، لرز 2، ترامادول 3، مپریدین 4، سزارین انتخابی
  • علی اکبر سهیلی آزاد، بنفشه گلستان، صغرا جهان بخش صفحه 91
    زمینه و هدف
    استئوپورز از بیماری های شایع دوران میانسالی و سالمندی است که عوامل خطر متعددی با آن مرتبط هستند. پوکی استخوان، بیماری گران، پرخرج و ناتوان کننده ای است که با مرگ و میر و عوارض فراوان همراه است و شکستگی به دلیل استئوپورز یکی از شایع ترین علل ناتوانی است و عامل عمده تحمیل هزینه های بیمارستانی در بسیاری از مناطق دنیا محسوب می شود. هدف از این بررسی، تعیین عوامل موثر بر ابتلا به بیماری استئوپورز و استئوپنی در زنان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مورد شاهدی بر روی 100 زن با تراکم استخوان پایین به عنوان مورد و 100 زن با تراکم استخوان طبیعی به عنوان شاهد که از همان مرکز انتخاب شدند، صورت گرفت. اطلاعات مربوط به عوامل خطر از قبیل سن، BMI(Body mass index)، بیماری زمینه ای(دیابت، پرکاری تیروئید، کم کاری تیروئید، سابقه سنگ ادراری، درد مفاصل، دیسک کمر و آرتروز)، سابقه خانوادگی، سابقه شکستگی، مصرف سیگار، فعالیت بدنی، مصرف قرص ضدبارداری، مصرف استروژن، مصرف پروژسترون، یائسگی، عمل جراحی(برداشتن رحم یا تخمدان)، مصرف لبنیات و مصرف دارو(کلسیم و کورتون) از طریق مراجعه به پرونده، جمع آوری و در فرم جمع آوری داده ثبت شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و از آزمون Chi-square و آزمون فیشر استفاده شد. Odd''s Ratio(OR) و 95% Confidence Interval(CI) نیز محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که سن بالای 50 سال(86/5=OR، 001/0P<)، درد مفاصل(22/4=OR، 001/0P<)، بیماری زمینه ای(85/2=OR، 019/0=P)، سابقه خانوادگی(88/4=OR، 021/0=P)، سابقه شکستگی(37/2=OR، 03/0=P)، فعالیت بدنی(097/0=OR، 001/0P<)، یائسگی(6/29=OR، 001/0P<) و مصرف لبنیات(02/34=OR، 001/0P<)، مرتبط با ابتلا به استئوپورز بودند و در بقیه موارد ارتباط معنی داری مشاهده نشد. همچنین بین سن بالای 50 سال(47/2=OR، 038/0=P)، درد مفاصل(43/5=OR، 001/0P<)، سابقه خانوادگی(07/7=OR، 002/0=P)، فعالیت بدنی(14/0=OR، 001/0P<)، یائسگی(70/2=OR، 038/0=P) و مصرف لبنیات(44/27=OR، 001/0P<) با استئوپنی ارتباط معنی داری مشاهده شد و در بقیه موارد رابطه معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه، به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری استئوپورز، آموزش و آگاهی دادن به عموم مردم بخصوص در زمینه انجام فعالیت های بدنی روزانه و دریافت کافی کلسیم از گروه شیر و لبنیات در برنامه غذائی روزانه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: 1، استئوپورز 2، استئوپنی 3، عوامل خطر 4، زنان 5، تراکم استخوان
  • فرنگیس شاهپوریان، کیاندخت کیانی، هایده صدیقیان، سیده فاطمه حسینی صفحه 101
    زمینه و هدف
    سالهاست که زایمان در آب به عنوان یکی از روش های غیردارویی، جهت کاهش درد زایمان در نقاط مختلف دنیا انجام می شود و اجرای آن در ایران می تواند گام جدیدی در جهت خوشایند سازی زایمان باشد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر استفاده از حوضچه آب گرم بر شدت درد مرحله فعال زایمان بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با گروه کنترل بود که بر روی 114 زن با حاملگی ترم و زایمان اول تا سوم انجام گرفت. 52 نفر به صورت داوطلبانه در گروه زایمان در آب و 62 نفر با روش نمونه گیری در دسترس، در گروه کنترل قرار گرفتند. زنان در دو گروه، از شروع فاز فعال زایمان(دیلاتاسیون 5-4 سانتی متر)، وارد مطالعه شدند و مراقبت های انفرادی دریافت نمودند. زنان گروه زایمان در آب، حداقل به مدت یک ساعت در شروع مطالعه، در مرحله اول زایمان و نیز از شروع مرحله دوم زایمان تا خروج جنین، از حوضچه آب گرم با دمای 39-8/36 درجه سانتی گراد استفاده می نمودند. شدت درد در زمان های مختلف در مرحله اول و همچنین در شروع مرحله دوم زایمان با استفاده از خط کش مدرج 10 شماره ای اندازه گیری شد. از آزمون تی زوج جهت تعیین تغییرات شدت درد در هر گروه و از آزمون های کای دو، تی مستقل و من ویتنی جهت مقایسه تغییرات شدت درد بین دو گروه استفاده شد. سطح معنی دار آماری 05/0 در نظر گرفته شده بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شدت درد در 15 دقیقه اول، در گروه زایمان در آب، مختصری کاهش یافته و به عبارت بهتر تثبیت شده بود و با گروه کنترل که افزایش پیدا کرده بود، تفاوت داشت(009/0=P). در شروع مرحله دوم زایمان نیز، شدت درد در گروه زایمان در آب، به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود(0001/0P<). بطور کلی، زنان در گروه زایمان در آب، در مرحله فعال زایمان درد کمتری را نسبت به گروه کنترل تجربه کرده بودند، هر چند که بجز 2 مورد فوق، تفاوت ها از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    استفاده از حوضچه آب گرم در طی لیبر و زایمان، با افزایش آرامش مددجو، در تسکین شدت درد زایمان خصوصا در مراحل اولیه و نیز در شروع مرحله دوم زایمان نقش موثری دارد. هر چند که اختلاف آماری معنی داری در بسیاری از موارد بین دو گروه مشاهده نشد، ولی کمتر بودن شدت درد در گروه زایمان در آب، از نظر بالینی حائز اهمیت می باشد، چرا که چنانچه بتوان هر چند به صورت جزئی از درد زنان کاست، می توان تجربه ای خوشایند را برای آنان تضمین نمود و احتمالا قدم موثری در کاهش تعداد سزارین های انتخابی به علت ترس از درد زایمان برداشت.
    کلیدواژگان: 1، میزان شدت درد 2، مرحله فعال زایمان 3، زایمان در آب
  • مهدی شکرآبی، بابک بهار، مریم به بین، مرتضی عطری، رضا فلک، محسن ایمانی، پریوش دانش صفحه 113
    زمینه و هدف
    سیستم ایمنی، توانایی پاسخ به بسیاری از تومورها را داراست، علاوه بر این، سایتوکین هایی نظیر اینترلوکین 12(Interleukin IL-12) و اینترفرون گاما(IFN-γ=Interferon) در ایمنی تومورها شرکت دارند و دارای اثرات ضدتوموری موثری می باشند. IL-12 سبب تمایز سلولهای TH1 و تولید IFN-γمی گردد. IFN-γ نیز بر تولید IL-12 از سلولهای فاگوسیتی می افزاید، بعلاوه در ایجاد پاسخ های ایمنی سلولی نقش مهمی دارد. در این مطالعه مقادیر سرمی IL-12 و IFN-γ و درصد سلولهای تولید کننده IFN-γ [لنفوسیت های CD4+ و CD8+ و سلولهای NK(Natural Killer cells)] در مبتلایان به سرطان پستان غیرمتاستاتیک و متاستاتیک و افراد بظاهر سالم، به منظور یافتن ارتباط مقادیر آنها با بروز بیماری و گسترش آن، بررسی و مقایسه شده است، علاوه بر این، با شمارش سلولهای تولید کننده این سایتوکین ها مشخص شد که تغییر احتمالی در مقادیر سایتوکین، مربوط به تغییر در تعداد این سلولها است یا عملکرد آنها تحت تاثیر بوده است.
    روش بررسی
    از 50 بیمار مبتلا به سرطان پستان قبل از درمان که به بیمارستان های دکتر شریعتی و دی مراجعه کرده بودند، بعد از تکمیل فرمهای اطلاعاتی، نمونه گیری شد و نمونه های خون تام و سرم برای انجام آزمایشات به گروه ایمونولوژی منتقل گردید. بیماران براساس Stage بیماری به دو گروه غیرمتاستاتیک(Stage I، II) شامل 30 بیمار و متاستاتیک(Stage III، IV) شامل 20 بیمار تقسیم شدند، همچنین 26 فرد بظاهر سالم به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. مقادیر سرمی سایتوکین ها، به روش الایزا و درصد سلولها، به روش فلوسایتومتری و به کمک آنتی بادی های دو رنگی بر ضد شاخص های CD4/CD8 و CD56+CD3/CD16 تعیین شد. نوع مطالعه، توصیفی از نوع مقطعی مقایسه ای است. نتایج یافته های پارامتریک، با آزمون One way Anova و یافته های غیرپارامتریک، با آزمون Mann whitney و kruskal wallis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    مقادیر سرمی اینترلوکین 12 در گروه متاستاتیک در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی داری نشان داد(017/0=P) و مقادیر اینترفرون گاما در بیماران، در همان محدوده گروه کنترل بود. درصد لنفوسیت های CD4+ خون محیطی در بیماران گروه غیرمتاستاتیک و متاستاتیک در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشت(به ترتیب P برابر 022/0 و 037/0) ولی درصد لنفوسیت های CD8+ و سلولهای NK تفاوت معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان می دهد که با وجود کاهش درصد لنفوسیت های CD4+ در بیماران، به علت فعال شدن سیستم هومئوستاز جبرانی و افزایش مقادیر IL-12، در مقادیر IFN-γ تغییری ایجاد نشده بود، لذا به نظر می رسد که افزایش مقادیر سرمی IL-12 با پیشرفت بیماری مرتبط باشد ولی مقادیر سرمی IFN-γ در پیشرفت بیماری تاثیر قابل توجهی نداشته باشد. پاسخ ایمنی سلولی در این بیماران در مقایسه با افراد بظاهر سالم، اختلال و نقص مهمی را نشان نداد.
    کلیدواژگان: 1، سایتوکین 2، سلولهای TH1 3، سرطان پستان متاستاتیک 4، سرطان پستان غیرمتاستاتیک
  • فرزاد شیدفر، مهدی منتظر، حمیدرضا عزیزی، مریم درویشیان، نسرین جهانگیری صفحه 121
    زمینه و هدف
    شروع نامناسب تغذیه تکمیلی، یکی ازعلل مهم تاخیر رشد و بروز سوء تغذیه نوزادان می باشد که در نهایت منجر به عوارض اقتصادی جبران ناپذیر می گردد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط زمان شروع تغذیه تکمیلی و همچنین زمان شروع هرنوع از غذاهای تکمیلی اصلی بر رشد کودکان زیر 2 سال در مراکز بهداشتی درمانی غرب تهران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه همگروهی تاریخی با استفاده از مندرجات پرونده های بهداشتی 359 کودک سالم کمتر از 2 سال مراکز بهداشتی درمانی شهری غرب تهران، در سال 1382 و با نمونه گیری خوشه ایانجام شد. کودک بایستی سالم، ترم، با وزن هنگام تولد مناسب، دارای مادر سالم، واکسیناسیون کامل و تغذیه انحصاری با شیر مادر پیش از شروع تغذیه تکمیلی می بود. شاخص های رشدی شامل نمرات انحراف معیار قد و وزن براساس مرجع رایج NCHS (National center for health statistics) بودند. تحلیل اطلاعات در نرم افزار(version 11.0)SPSS و با استفاده از از تست آماری ANOVA انجام شد.
    یافته ها
    در کل 183 پسر و 176 دختر بررسی شدند. روند کلی رشد در هر دو جنس، به این شکل بود که در ماه اول، افزایش مشخص رشد دیده می شد، سپس تا حدود یک سالگی، افت رشد وجود داشت که پس از یک سالگی جبران می شد. شروع زودرس تغذیه تکمیلی(پیش از 6 ماهگی)، نسبت به پس از 6 ماهگی، موجب پایین تر بودن شاخص های رشدی، هرچند غیرمعنی دار، می شد. شروع زودرس آبمیوه(6-4 ماهگی)، با افت رشدی معنی دار همراه بود. با شروع بموقع زرده تخم مرغ(8-6 ماهگی)، رشد قدی و نه وزنی، نسبت به گروه شروع دیررس، بهتر بود. شروع زودهنگام گوشت(6-4 ماهگی)، نسبت به پس از 6 ماهگی، موجب افت شاخص های رشدی، هرچند غیرمعنی دار، می شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که زمان شروع تغذیه تکمیلی و نیز زمان شروع هر یک از غذاهای تغذیه تکمیلی، بر رشد کودکان مورد بررسی موثر بوده اند. انجام مطالعات آینده نگر قویا توصیه می شود.
    کلیدواژگان: 1، تغذیه تکمیلی 2، کودکان زیر 2 سال 3، رشد جسمانی
  • علیرضا صادقی پور، مریم ابوالحسنی، مسعود ناصری پور صفحه 133
    زمینه و هدف
    رتینوبلاستوما، شایع ترین تومور داخل چشمی دوره کودکی می باشد و می تواند رشد اندوفیتیک یا اگزوفیتیک داشته باشد. پس از تخلیه چشم، برای تعیین خطر پیشرفت تومور و استفاده از درمان های پیشگیرانه، از آسیب شناسی کمک گرفته می شود. وجود تهاجم به مشیمیه و عصب چشمی، فاکتورهای خطر متاستاز این تومور می باشند اما گاهی تومورهایی که فاقد این فاکتورهای خطر می باشند، بعدها رشد تهاجمی و متاستاز دارند. این مطالعه ارتباط میزان تراکم عروقی با استفاده از مارکر 31CD در بیماران مبتلا به رتینوبلاستوما با بروز فاکتور رشد عروقی(VEGF=vascular endothelial growth factor) در تومور و ارتباط هر دو این عوامل با میزان تهاجم موضعی را مورد بررسی قرار داده است.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی 37 کودک مبتلا به رتینوبلاستوما که در بیمارستان حضرت رسول اکرم(ص) در سالهای 85-1379 تحت تخلیه چشم قرار گرفتند، صورت گرفت. وجود تهاجم موضعی تومور، با لامهای رنگ آمیزی شده با هماتوکسیلین ائوزین(H&E) و تراکم عروقی، با مارکر 31CD و بروز فاکتور رشد عروقی(VEGF) بررسی شد. در رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی(IHC=Immunohistochemistry)، از تکنیک بیوتین استرپت اویدین(Biotin-Streptavidin) استفاده شد. در مطالعه، از آزمون آماری T Test، Chi-square، Phi و منحنی ROC استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد 31CD معادل یا بزرگ تر از (High power field)HPF 10/62 به عنوان نقطه برش با حساسیت 9/78% و ویژگی 7/66% و همچنین ارزیابی VEGF به صورت کیفی، با بالاترین کارآمدی برای پیش بینی تهاجم موضعی بدست آمد. تراکم عروقی با استفاده از 31CD با میزان فاکتور رشد عروقی(VEGF) مرتبط بود. ارتباط معنی داری بین جنس، یک یا دوطرفه بودن، سن، سایز و نحوه رشد تومور با 31CD و VEGF وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بررسی تراکم عروقی با استفاده از مارکر 31CD و فاکتور رشد عروقی(VEGF) می تواند به عنوان یک روش موثر در پیشگیری از تهاجم موضعی تومور و تعیین نیاز یا عدم نیاز به درمان های پیشگیرانه در بیماران مبتلا به رتینوبلاستومای پیشرفته داخل چشمی باشد.
    کلیدواژگان: 1، رتینوبلاستوما 2، فاکتور رشد عروقی 3، تراکم عروقی 4، تومور داخل چشمی
  • محمد جواد غروی، هرمزد اورمزدی، بهناز قره گزلو، الهام سادات رویین تن صفحه 143
    زمینه و هدف
    توکسوپلاسموز از جمله بیماری های مشترک انسان و حیوان است که انتشار وسیعی دارد و در اثر آلودگی به تک یاخته انگلی توکسوپلاسماگوندی(Toxoplasma gondi) ایجاد می شود. اکثر آزمایشگاه های تشخیص طبی، در تشخیص این بیماری با مشکلاتی روبه رو هستند. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه حساسیت و ویژگی روش های تشخیصی متداول و غیرمتداول توکسوپلاسموز براساس سنجش IgG و IgM و معرفی برترین روش می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تحلیلی مقایسه ای، از 100 مراجعه کننده مشکوک به علائم توکسوپلاسموز اکتسابی (براساس نظر پزشک) به دو آزمایشگاه در شهرستان های کرج و تهران که جهت انجام تست توکسوپلاسموز معرفی شده بودند، نمونه سرمی تهیه شد. سپس نمونه های سرمی از نظر وجود یا عدم وجود IgG و IgM، به روش های ELISA(Enzyme-linked immunoadsorbent assay)، CLIA(Chemiluminescence)، ELFA(Enzyme linked fluorescent assay) و IFA(Indirect fluorescenct assay) مورد آزمایش سرولوژیک قرار گرفتند و از آزمون آماری Chi-square جهت مقایسه آنها استفاده گردید.
    یافته ها
    در مقایسه با روش IgG ELFA، روش IgG CLIA دارای بیش ترین حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی(100%) بود. در مقایسه با روش IgM ELFA، روش های IgM ELISA و IgM CLIA دارای حساسیت یکسان(92%) بودند ولی ویژگی روش IgM ELISA(100%)، بیش تر از روش IgM CLIA(3/97%) بدست آمد. همچنین ارزش اخباری مثبت و منفی در روش IgM ELISA، به ترتیب 100% و 4/97% و در روش IgM CLIA، به ترتیب 96% و 98% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با وجود اینکه نتایج بدست آمده از روش های مورد مقایسه در این مطالعه تقریبا نزدیک به یکدیگر می باشند، ولی روش های اتوماتیک(ELFA و CLIA) به دلیل قابلیت تکرارپذیری بالا، پائین بودن هزینه پرسنلی، صرفه جویی در وقت و غیره، ارجح می باشند؛ لذا پیشنهاد می شود که از این روش ها جهت تشخیص توکسوپلاسموز استفاده شود. یادآور می گردد جهت اندازه گیری IgM، روش های مزبور مناسب ترین روش های تشخیصی هستند.
    کلیدواژگان: 1، توکسوپلاسموز 2، حساسیت 3، ویژگی 4، روش های تشخیصی
  • محسن فیروزرای، علی محمد شریفی، محمد نجفی، لادن حسینی گوهری صفحه 151
    زمینه و هدف
    در حال حاضر مهم ترین علت مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه، بیماری های قلبی و عروقی (CAD=Coronary artery disease) است. در اتیولوژی این بیماری، فاکتورهای مختلفی شرکت دارند. در این مطالعه، برخی از فاکتورهای مهم مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 94 فرد سالم و 106 فرد بیمار مبتلا به تنگی عروق بیش از 50% که جهت آنژیوگرافی به بیمارستان شهید رجایی مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. میزان TG، HDL-C، VLDL-C، APO A1، APO B100، BMI و فعالیت ACE(Angiotensin converting enzyme) در آنها مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که فعالیت ACE سرم، HDL-C، TG، VLDL-C، APO A1 و BMI در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری تفاوت داشتند؛ بعلاوه براساس آنالیز رگرسیون خطی چند متغیره، میزان Odd ratio برای فعالیت ACE، کلسترول، HDL-C و VLDL-C به ترتیب 08/1، 24/1، 05/1 و 68/0 در ارتباط با بروز CAD بود. هیچ ارتباطی میان فعالیت ACE و دیگر فاکتورها دیده نشد.
    نتیجه گیری
    احتمالا افزایش ACE سرم به عنوان یک فاکتور مستقل در بروز CAD نقش دارد و مهار آن می تواند فرایند آترواسکلروز را به تاخیر اندازد.
    کلیدواژگان: 1 - آنزیم ACE 2 - بیماری قلبی، عروقی 3 - ریسک فاکتورهای CAD
  • میترا گل محمدی، محمدعلی آقاخانلو صفحه 157
    زمینه و هدف
    ساکسنیل کولین، به دلیل مزایای متعدد(ارزان بودن، شروع سریع و عدم نیاز به داروهای آنتی کولین استراز جهت از بین بردن اثر شل کنندگی آن و...) جهت تسهیل لوله گذاری داخل تراشه خصوصا در بیماران سرپایی بسیار مناسب می باشد؛ با این وجود، این دارو دارای تعدادی عوارض نامطلوب مانند فاسیکولاسیون عضلات و میالژی بعد از عمل جراحی می باشد و این خود باعث بروز مشکلاتی برای بیماران بخصوص بیماران سرپایی می گردد. هدف از این مطالعه، بررسی و تعیین اثر لیدوکایین وآتراکوریوم به تنهایی و یا به همراه یکدیگر در پیشگیری میالژی بعد از عمل ناشی از ساکسنیل کولین در بیماران سرپایی بود.
    روش بررسی
    در این بررسی که به صورت آینده نگر و علمی کاربردی انجام شد، 80 بیمار در محدوده سنی 55-20 سال از بین بیمارانی که از نظر ASA(American society of Anesthesiology) در کلاس І و ІІ قرار داشتند و جهت اعمال جراحی کوچک و یا سرپایی و به صورت الکتیو در بیمارستان امام خمینی ارومیه پذیرش شده بودند، انتخاب شدند. بیماران به صورت تصادفی به یکی از چهار گروه درمانی تقسیم شدند: گروه اول، پیش دارو دریافت نکردند، گروه دوم، آتراکوریوم(3 میلی گرم)، گروه سوم، لیدوکایین(1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم) و گروه چهارم، آتراکوریوم(3 میلی گرم) و لیدوکایین(1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم) قبل از تزریق ساکسنیل کولین(5/1میلی گرم به ازای هر کیلوگرم) دریافت کردند. شیوع فاسیکولاسیون درحین القای بیهوشی، بررسی و شدت آن به وسیله Four-Point Rating Scale درجه بندی شد، همچنین شدت میالژی به وسیله Four-Point Rating Scale در ساعت های 4، 12 و 24 بعد از عمل، بررسی وتعیین گردید. برای هر بیمار، داده های جمع آوری شده که شامل مشخصات دموگرافیک(سن، جنس و طول مدت جراحی)، وجود فاسیکولاسیون و شدت آن، میالژی و شدت آن، زمان شروع میالژی، ارتباط فاسیکولاسیون و میالژی و میزان محدودیت فعالیت و نیاز به آنالژزی اضافی در گروه های مختلف بود، بررسی و اختلاف بین آنها با square test-Chi وfisher’s -exact test، آنالیز و P value<0.05 با اهمیت تلقی شد.
    یافته ها
    در هیچ یک از بیماران، عوارض ناشی از داروهای مورد مطالعه دیده نشد. شیوع و شدت فاسیکولاسیون در بیماران گروه 3 و1 نسبت به گروه 4 و2، بیش تر بود(30% و50% در مقابل 10% و10%)، البته این اختلاف تنها مابین گروه 2 و 1 (014/0P value=) و گروه 4 و1(014/0P value=) معنی دار بود، ولی این مقایسه بین سایر گروه ها معنی دار نبود، یعنی میزان فاسیکولاسیون به وسیله آتراکوریوم و لیدوکایین به همراه آتراکوریوم در مقایسه با ساکسنیل کولین بدون پیش دارو، کاهش چشمگیری داشت. در مورد میالژی، 70% بیماران دارای فاسیکولاسیون، دچار میالژی بعد از عمل شدند و در 30% مابقی، میالژی بعد از عمل ظاهر نشد. مقایسه گروه های دارویی از نظر بروز میالژی در بیماران نشان می دهد که شیوع و شدت میالژی در گروه 1و3(به ترتیب 40% و25%) بیش تر از گروه 2(5%) بود و این اختلاف مابین گروه 1و2معنی دار بود(021/0=P value) ولی ما بین گروه 1و3 معنی دار نبود(5/0=P value) و در گروه چهارم نیز هیچ موردی از میالژی دیده نشد. از نظر شدت میالژی تنها دو نوع خفیف و متوسط مشاهده شد که در گروه 3و1، هر دونوع و در گروه 2، تنها نوع خفیف بروز نمود ولی هیچ مورد شدیدی گزارش نشد.
    نتیجه گیری
    این بررسی نشان می دهد که استفاده از آتراکوریوم به مقدار 3 میلی گرم و یا لیدوکایین با دوز 1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن قبل از تزریق ساکسنیل کولین باعث کاهش فاسیکولاسیون و میالژی بعد از عمل می گردد، که در هر دو مورد، آتراکوریوم موثرتراز لیدوکایین می باشد. همچنین این بررسی نشان می دهد، در صورتی که این دو با یکدیگر بکار روند باعث کاهش بیش تر فاسیکولاسیون شده و می توانند از میالژی پیشگیری نمایند.
    کلیدواژگان: 1، فاسیکولاسیون 2، میالژی بعد از عمل 3، آتراکوریوم 4، لیدوکایین 5، ساکسنیل کولین
  • علیرضا محبی، آرتمیس عرفان، مرضیه نجومی صفحه 165
    زمینه و هدف
    ارزیابی Objective راه هوایی بینی، کمک فراوانی در جهت درک عملکرد تنفسی از راه بینی می باشد. تست آکوستیک رینومتری، یکی از شایع ترین تستهای مورد استفاده در اندازه گیری های Objective راه هوایی بینی می باشد. این تست، قابلیت اندازه گیری سطح مقطع بینی در فواصل مختلف از nostril، حجم بینی و تعیین محل حداقل سطح مقطع بینی را دارا می باشد. با توجه به اینکه میزان متغیرهای ذکر شده در نژادهای مختلف، متفاوت می باشد، بدست آوردن مقادیر نرمال در جمعیت بالغ ایرانی به عنوان معیاری در امر تشخیص و درمان بیماری های راه هوایی بینی بسیار مفید می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 180 نفر از جمعیت بالغ(60-18 سال) ایرانی بدون شکایت راه تنفسی بینی، تحت تست آکوستیک رینومتری قرار گرفتند و متوسط حجم و حداقل سطح مقطع بینی در آنها تعیین گردید و همچنین ارتباط این متغیرها با سن، جنس، قد، وزن، مصرف سیگار و مصرف داروی ضد احتقان موضعی بررسی شد. مطالعه از نوع مقطعی(cross sectional) بود و از آزمون های Correlation test، T Test و Descriptive statistics در نرم افزار spss استفاده شد.
    یافته ها
    در جمعیت مورد مطالعه، قبل از مصرف داروی ضد احتقان، حجم کل بینی(مجموع حجم های راست و چپ)، 94/0±12/8 سانتی متر مکعب و حداقل سطح مقطع کل بینی، 17/0±9/0 سانتی متر مربع بود. مقادیر فوق ارتباط معنی داری با مصرف سیگار، سن، جنس، قد و وزن افراد مورد مطالعه نداشتند. حجم و حداقل سطح مقطع بینی پس از مصرف دکنژستان افزایش داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تفاوت حجم و حداقل سطح مقطع بینی در نژادهای مختلف، استفاده از این آمار در نژاد ایرانی، معیار مناسبی برای تشخیص بیماری های رینولوژیک، انتخاب درمان صحیح(طبی یا جراحی) و همچنین مقایسه نتایج قبل و پس از عمل جراحی راه هوایی بینی می باشد.
    کلیدواژگان: 1، آکوستیک رینومتری 2، حداقل سطح مقطع بینی 3، حجم بینی
  • عباس مدنی، علی چشم خاوری، یونس علیزاده، داوود شریفی صفحه 173
    زمینه و هدف
    فاکتورهای متعددی بر قدرت استحکام تاندون در کمپلکس تاندون استخوان اثر می گذارند. در این مطالعه تاثیر طول تاندون داخل تونل استخوانی و مدت زمان ماندن تاندون داخل تونل از زمان کاشتن، بر قدرت استحکام کمپلکس تاندون استخوان در یک مدل خرگوش، تحت بررسی بیومکانیک قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 24 پای عقبی از 14 سر خرگوش سفید نر بالغ 6 ماهه نیوزلندی با وزن 3-5/2 کیلوگرم، تحت عمل کاشتن تاندون اکستانسور بلند انگشت در متافیزپروگزیمال تیبیا قرار گرفتند. خرگوش ها برحسب طول تونل استخوانی(1و 2 سانتی متر) و مدت زمان کاشته شدن(6و 12 هفته)، به 4 گروه تقسیم شدند. 7 خرگوش، بعد از 6 هفته(گروه یک و دو) و 7 خرگوش، بعد از 12 هفته(گروه سه و چهار) قربانی شدند و اندام عمل شده جهت بررسی قدرت استحکام مجموعه تاندون استخوان، تحت کشش قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه اول(یک سانتی متر 6 هفته) 4 تاندون از استخوان درآمد و یک تاندون پاره شد. در گروه دوم(2 سانتی متر 6 هفته) 6 تاندون از استخوان درآمد و یک تاندون پاره شد. در گروه سوم(یک سانتی متر 12 هفته) یک تاندون از استخوان درآمد و 5 تاندون پاره شد. در گروه چهارم(2 سانتی متر 12 هفته) یک تاندون از استخوان درآمد و 5 تاندون پاره شد. متوسط نیرو برای درآوردن تاندون از استخوان در 6 هفته، برای گروه یک، 98/4 نیوتن و برای گروه دو، 37/9 نیوتن بود و در 12 هفته، برای گروه سه، 36/6 نیوتن و برای گروه چهار، 81/10 نیوتن بود. ارتباط معنی دار تنها بین طولهای 1 و 2 سانتی متر بعد از 12 هفته وجود داشت. محل کنده شدن تاندون برای طولهای مختلف بعد از 6 و 12 هفته دارای اختلاف معنی داری بود.
    نتیجه گیری
    براساس این مطالعه افزایش طول تاندون داخل استخوان در صورت نگهداری آن به مدت 12 هفته، بر استحکام قدرت کمپلکس تاندون استخوان می افزاید؛ به عبارت دیگر افزایش طول تاندون داخل تونل استخوانی، قدرت مقاومت آن در برابر نیروی کشش را با گذشت زمان و ترمیم محکم تر تاندون به استخوان افزایش می دهد؛ از طرف دیگر افزایش مدت زمان ماندن تاندون داخل تونل استخوانی بدون در نظر گرفتن طول تاندون داخل تونل نیز، باعث افزایش قدرت کمپلکس می شود.
    کلیدواژگان: 1، کمپلکس تاندون استخوان 2، پیوند تاندون هامسترینگ 3، تاندون اکستانسور انگشت خرگوش
  • محمدرضا معتمد، معصومه اکبری، امیرحسن حبیبی، سید محمد فرشته نژاد، رویا ستاره شناس صفحه 181
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت که در ایران از شیوع قابل توجهی برخوردار است، مشکلات، خطرات و هزینه های فراوانی را برای فرد و جامعه به همراه دارد. یکی از عوارض مهم دیابت، درگیری عروق بدن است و عروق مغزی هم از این قاعده مستثنی نیستند که در صورت عدم کنترل، منجر به سکته مغزی که شایع ترین بیماری ناتوان کننده نورولوژیک است، می شود. یکی از مهم ترین عروق مغزی، شریان مغزی میانی است که 85% خون نیمکره های مغزی توسط این شریان تامین می شود. از این رو، این مطالعه با هدف تعیین میانگین سرعت جریان خون شریان مغزی میانی در افراد دیابتیک انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی(cross-sectional) در سال 1383 و بر روی 81 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر شهر تهران که اندیکاسیون TCD(Transcranial Doppler) را داشتند و همچنین فاقد هرگونه سابقه تایید شده و مستند انفارکتوس قلبی (MI=Myocardial infarction) و یا سکته مغزی (CVA=Cerebrovascular attack) بودند، انجام گرفت. بیماران در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران تحت TCD قرار گرفتند. همچنین متغیرهای دموگرافیک و نیز مقادیرHbA1C، HDL(High density lipoprotein lipid)، LDL(Low density lipoprotein lipid)، Cholesterol، TG(Triglyceride) و CRP(C-reactive protein) در مورد هر بیمار ثبت گردید. در نهایت کلیه اطلاعات توسط نرم افزار آماری (version 13)SPSS تحت آنالیز آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران (05/11 = SD)91/55 سال بود. میانگین سرعت جریان خون در شریان های مغزی میانی راست و چپ به ترتیب (65/15=SD) 74/50 سانتی متر در ثانیه و (96/15=SD) 87/48 سانتی متر در ثانیه بود. همچنین میانگین سرعت جریان خون انتهای دیاستولی شریان مغزی میانی راست و چپ به ترتیب (80/12= SD) 82/34 سانتی متر در ثانیه و (58/13=SD) 60/33 سانتی متر در ثانیه بود. بین مدت زمان ابتلا به دیابت و سرعت جریان خون انتهای دیاستولی شریان مغزی میانی راست، ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (218/0- =r Pearson، 025/0= P).
    نتیجه گیری
    از آنجایی که از مهم ترین ویژگی های حوادث مغزی- عروقی، قابل پیشگیری بودن آنهاست و از طرفی درمان دارویی محدودی برای بیماران حوادث مغزی- عروقی وجود دارد، به نظر می رسد، TCD نقش مهمی در تشخیص این مساله مهم و پیشگیری از آن دارد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ارتباط معکوسی بین مدت زمان ابتلا به دیابت و سرعت جریان خون شریان مغزی میانی وجود دارد. به نظر می رسد این نتایج بیانگر تغییرات عروقی در افراد دیابتی است که می تواند منجر به بروز ایسکمی مغزی در این افراد شود و همچنین اهمیت درمان توسط داروهای ضدانعقادی و یا ضد تجمع پلاکتی به منظور پیشگیری از حوادث مغزی- عروقی در افراد دیابتی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: 1، دیابت 2، سکته مغزی 3، شریان مغزی میانی 4، ترانس کرانیال داپلر سونوگرافی(TCD)
  • میترا مهرآزما، نکیسا هومن، شکرالله یوسفی، حسن اتوکش صفحه 191
    زمینه و هدف
    سندرم همولیتیک یورمیک، شایع ترین علت نارسایی کلیه کودکان می باشد. آنمی همولیتیک میکروآنژیوپاتیک، ترومبوسیتوپنی و نارسایی کلیه، سه رکن اساسی برای تشخیص می باشند. هدف از این مطالعه، بررسی یافته های هیستوپاتولوژیک بیوپسی کلیه و ارتباط آن با پیش آگهی نزدیک بیماران مبتلا به بیماری بود.
    روش بررسی
    مطالعه به روش گذشته نگر، مقطعی(Cross-sectional) و توصیفی انجام گردید. 28 بیمار(20 پسر 8 دختر) مبتلا به سندرم همولیتیک یورمیک با سن متوسط 6 سال(6/4±)، در 10 سال گذشته به بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) مراجعه نموده بودند. یافته های میکروسکوپ نوری در گلومرول ها(اسکلروز، نکروز، ضخامت دیواره مویرگ ها، کرسنت و...)، آرتریول ها(ضخیم شدگی هیپرپلاستیک، ترومبوس، نکروز و...)، شریان ها(ترومبوس، نکروز، چربی انتیما و...)، اینتراستیشیال(التهاب، فیبروز و ادم)، عروق مدولری و توبول ها، بدون اطلاع از یافته های بالینی امتیازبندی شدند. پیش آگهی کوتاه مدت به صورت بهبود علایم حاد در کمتر از 3 هفته تعریف شد. یافته ها در برنامه SPSS تحت آنالیز آماری قرار گرفتند و میانگین ها، تعیین و مقایسه شدند و رگرسیون در موارد مختلف تعیین گردید.
    یافته ها
    شایع ترین ضایعات مشاهده شده در گلومرول ها، کاهش لومن مویرگی و ضخیم شدن ضخامت جدار آن، در آرتریول ها، کاهش قطر لومن رگ به میزان خفیف، در شرائین، ضخیم شدن اینتیمای رگ، در اینتراستیشیوم، ارتشاح سلولهای آماسی و ادم بینابینی هر دو به میزان خفیف و به یک اندازه، در وازارکتا، پرخونی و در توبول ها، وجود cast بوده است. ضایعه آرتریولی بویژه آرتریوترومبوز، بیش ترین ارتباط را با میزان کراتینین سرم هنگام ترخیص داشته است.
    نتیجه گیری
    ضایعات عروقی(بخصوص آرتریولار)، مهم ترین عامل پیش گویی کننده در پیش آگهی کوتاه مدت کودکان مبتلا به HUS(Hemolytic uremic syndrome) می باشند.
    کلیدواژگان: 1، سندرم همولیتیک یورمیک 2، هیستوپاتولوژی 3، پیش آگهی نزدیک
  • ثمیله نوربخش، محمد فرهادی، آذردخت طباطبایی، علی محمدپور میر صفحه 199
    زمینه و هدف
    عفونت های مکرر و یا مزمن آدنوتونسیلر، بیش تر کودکان را گرفتار می کند. فراوانی پاتوژن های تنفسی بالقوه در سطح آدنوئید و لوزه کودکان مبتلا به علایم متوسط تونسیلوفارنژیت و یا هیپرتروفی آدنوتونسیلر، تفاوت زیادی با کودکان بدون علامت ندارد. کلامیدیاپنومونیه، پاتوژن شایع دستگاه تنفسی کودکان است. در مورد کلونیزاسیون واقعی و لکالیزاسیون باکتری در دستگاه تنفسی، اطلاعات زیادی در دسترس نیست. یافته های اخیر نشان می دهند که احتملا کلامیدیا، یک پاتوژن شایع در نسج آدنوئید کودکانی که آدنوئیدکتومی می شوند، می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین عفونت کلامیدیا پنومونیه در نسج آدنوئید کودکانی که آدنوئیدکتومی می شوند با روش PCR(Polymerase chain reaction) و اندازه گیری آنتی بادی اختصاصی در سرم بیماران بود.
    روش بررسی
    این مطالعه، از نوع مقطعی توصیفی بود که در طی 1 سال(85-1384)، بر روی 44 نمونه آدنوئید کودکانی که در بخش گوش و حلق و بینی مجتمع حضرت رسول اکرم(ص)، آدنوئیدکتومی شدند، آزمایش اختصاصی PCR کلامیدیا انجام گرفت. 168 آزمایش سرولوژی الیزا(2 نوع آنتی بادی فاز حاد و قبلی برای هر نمونه) انجام شد. نمونه ها از 53 بیمار(1/63%) و 31 کودک سالم(9/36%) گرفته شدند. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار آماری(version 10.5)SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    سن بیماران، 14-3 سال با دامنه 11 سال و میانگین سنی 95/7 سال و انحراف معیار ±98/1 سال بود. 8/54% بیماران، پسر و 2/45%، دختر بودند. فصل آدنوئیدکتومی در 24% موارد، بهار، در 18%، تابستان، در 36%، پاییز و در 22%، زمستان بود. با روش PCR، DNA کلامیدیا در 7 نمونه از 44 نمونه آدنوئید بیماران(9/15%) مثبت بود. مثبت شدن PCR، بین دو جنس و در گروه های سنی، تفاوتی نداشت. از کل کودکان، 7/3% به عفونت حاد مبتلا بودند و 3/12% ایمنی قبلی به کلامیدیا داشتند. با روش سرولوژی، از 51 بیمار فقط 1 مورد(2%)، عفونت حاد و 6 نفر(8/11%)، ایمنی قبلی به کلامیدیا داشتند. بین گروه بیمار و شاهد، ایمنی حاد و قبلی به کلامیدیا تفاوتی نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهند که عفونت کلامیدیایی یافته نسبتا شایعی در نسج آدنوئید کودکانی که آدنوئیدکتومی می شوند، می باشد. نسج آدنوئید می تواند به عنوان مخزن باکتری های ایجاد کننده عفونت سینوس و ریه و حتی عفونت های مزمن گوش باشد. اگر چه کلامیدیا پنومونیه یافته شایعی در آدنوئید کودکانی که آدنوئیدکتومی می شوند، می باشد اما اینکه کلامیدیا در گروه بیماران نقش پاتوژن دارد را نمی توان با نتایج این مطالعه به تنهایی مشخص نمود. توصیه می شود، در صورت عدم پاسخ درمانی آدنوئیدیت به داروهای معمول، قبل از عمل جراحی، از آنتی بیوتیک های موثر بر عفونت کلامیدیا(مناسب با سن مریض) مانند اریترومایسین یا تتراسیکلین و یا ماکرولیدهای جدید مثل آزیترومایسین یا کلاریترومایسین استفاده شود.
    کلیدواژگان: 1، کلامیدیا پنومونیه 2، آدنوئید 3، پی سی آر کلامیدیا
  • بررسی اثر مهار گیرنده رایانیدینی(RYR) بر فعالیت پیس میکری کره سینوسی - دهلیزی - بطنی سالم و دست نخورده قلب موش
    محمدرضا نیکمرام صفحه 209
    زمینه و هدف
    نقش گیرنده های رایانیدینی(Ryanodine receptor=RYR) در فعالیت پیس میکری سلولهای قلب، مناقشه انگیز است. گروهی از محققین نقش اجباری و مطلقی برای آن قائل هستند، در حالی که گروهی دیگر، نقش جزیی و نه مطلق برای آن قائلند. هدف اصلی از انجام این مطالعه این بود تا یکبار دیگر، نقش گیرنده رایانیدینی بر فعالیت پیس میکری گره های سینوسی دهلیزی و دهلیزی بطنی قلب موش بررسی شود.
    روش بررسی
    در طی یک مطالعه تجربی، اثرات رایانیدین بر طول دوره پتانسیل عمل گره های سینوسی دهلیزی و دهلیزی بطنی سالم قلب موش مورد بررسی قرار گرفت. ثبت خارج سلولی پتانسیل های عمل توسط دو میکروالکترود فلزی جداگانه صورت گرفت. از آزمون T زوج و مستقل(بنا به مورد) استفاده شد. اگر 05/0p< بود، تفاوت معنی دار فرض شد.
    یافته ها
    رایانیدین با غلظت 2/0 و 2 میکرومولار موجب افزایش طول دوره پتانسیل عمل در گره سینوسی دهلیزی 75/15±5/46 و 21±70 درصد و در گره دهلیزی بطنی 25/72±163 و 25/91±241 درصد شد. در تمام نمونه ها، فعالیت پیس میکری در اثنای مصرف رایانیدین متوقف نگردیده بود. اثر رایانیدین در دو گره نسبت به حالت کنترل معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده، می توان بیان کرد که جریان گیرنده رایانیدینی در هر دو گره سینوسی دهلیزی و دهلیزی بطنی موجود است و از آنجا که فعالیت پیس میکری با مصرف رایانیدین ادامه داشته و متوقف نگردیده، بنابراین گیرنده رایانیدینی نقش منحصر به فرد و اجباری نداشته است. اثر رایانیدین بر گره دهلیزی بطنی نسبت به گره سینوسی دهلیزی به طور معنی داری بیش تر بوده است، این بدین معنی است که نقش گیرنده رایانیدینی در هر دو گره یکسان نیست.
    کلیدواژگان: 1 - گره سینوسی، دهلیزی 2 - گره دهلیزی، بطنی 3 - فعالیت پیس میکری 4 - گیرنده رایانیدینی
  • نکیسا هومن، سیدجواد نصیری، پروین علی پور، میترا مهرآزما، الهام طلاچیان، خدیجه محلوجی، حسن اتوکش، رزیتا حسینی شمس آبادی، محمد فیصل ناجی العناقره صفحه 217
    مقدمه
    پانکراتیت در کودکان شایع نیست. نارسایی مزمن کلیه، همودیالیز و دیالیز صفاقی مزمن، بروز پانکراتیت را افزایش می دهند. نکروز، سودوکیست و آبسه پانکراس، از عوارض پانکراتیت می باشند.
    معرفی بیمار: بیمار، دختر 5 ساله مبتلا به نارسایی شدید کلیه در زمینه فوکال سگمنتال گلومرولو اسکلروزیس بود که از سن 3 سالگی تحت درمان با دیالیز صفاقی مزمن بود و به علت درد شکم بستری شده بود. درد متناوب از 4 ماه قبل شروع شده بود و با گذشت زمان، شدت آن افزایش یافته بود. بیمار کاشکسی شدید و افت فشار خون داشت. در بررسی آزمایشگاهی، کدورت مکرر مایع پریتوئن با کشت منفی مایع دیالیز صفاقی و افزایش مختصر آمیلاز سرم گزارش شد. سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI شکم، کیست پانکراس را مطرح کردند. در حین عمل جراحی یک سودوکیست عفونی پانکراس، مشاهده و تخلیه شد. بیمار تحت درمان حمایتی و آنتی بیوتیکی قرار گرفت، ولی پس از 2 هفته علی رغم بهبودی حال عمومی، بیمار با تابلوی مجدد سپسیس و از کار افتادن ارگان های بدن، فوت نمود.
    نتیجه گیری
    در کودکان تحت دیالیز صفاقی مزمن با اختلال وزن گیری، دردهای شکمی و کدورت مایع دیالیز، باید به پانکراتیت و عوارض آن اندیشید، همچنین بررسی عملکرد پانکراس و سونوگرافی پانکراس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: 1، آبسه پانکراس 2، سودوکیست پانکراس 3، دیالیز صفاقی مزمن
|
  • Sh. Agah, S.M. Fereshtehnejad, T. Rahmati Neshat Page 7
    Background and Aim
    Gallstone disease or cholelithiasis is the most prevalent disorder of the biliary system and a major costly health problem throughout the world. Over the past two decades, a great deal has been learned about the epidemiology of and risk factors for gallstones and ultrasonography has played a major role in this process. However, the prevalence and epidemiologic features of gallstone disease has changed due to revolutionized life styles. Therefore, this study was performed to determine the prevalence and epidemiologic features of gallstone disease among hospitalized patients in Rasool-Akram hospital. Patients and
    Methods
    This cross-sectional study was performed on 1312 hospitalized patients in Rasool-Akram hospital from 2000 to 2004 who had undergone gallbladder and biliary duct ultrasonography. 420 patients had gallstone which were evaluated for demographic variables, symptoms and laboratory findings. The data were collected, described and analyzed using SPSS v.13 software. Chi Square was performed during analysis.
    Results
    The prevalence of gallstone in this study was 32%(420 of 1312). Among these 420 patients, 316(75.2%) were females and 104(24.8%) were males with the mean age of 58.21yr.(SD=14.3). The most common symptoms were abdominal pain in right upper quadrant (RUQ) in 67.9%, nausea and vomiting in 59.8%. There was a significant association between age group of the patients and both site of gallstone and pain in RUQ (P=0.001 and P=0.000, respectively).
    Conclusion
    The results of our study showed the higher prevalence of gallstone disease in women and ages between 55-74 years. Also there was relation between site of stone with RUQ abdominal pain and patients age. In addition, the site of gallstone was mostly in gallbladder among younger patients whereas, it changed to biliary duct in older individuals.
    Keywords: 1) Gallstone 2) Clinical Symptom 3) Prevalence 4) Epidemiology
  • F. Ehsani Pour, M. Shabani Page 15
    Background and Aim
    Levels of lactic dehydrogenase(LDH) in the cerebrospinal Fluid(CSF) have been used to evaluate a variety of neurologic disorders. However, few studies have been performed on neonates. The aim of this study was to detect levels of this enzyme in normal neonates. Patients and
    Methods
    In this descriptive study, CSF samples were collected from 94 febrile infants 46 aged 0-4 weeks and 48 aged 5-8 weeks. These LDH levels were compared to those of 45 febrile infants with mean age of 10±6/2 months who were suspected of nervous system infection and normal CSF findings.
    Results
    Mean total LDH activity in the CSF was significantly higher in the first month of life than in the second month of life as compared with the control group(p<0.001).
    Conclusion
    We propose evaluation of total LDH activity in CSF of normal neonates according to age.
    Keywords: 1) Cerebrospinal Fluid 2) Lactic Dehydrogenase 3) Neonate
  • Kh. Arjmandi Rafsanjani, P. Vosough, A. Bashardoost, Gh. Bahoosh, M. Faranoosh, A.A. Hedayati Asl Page 21
    Background and Aim
    Rhabdomyosarcoma is the most frequent soft tissue tumor in children with prevalence of 5-8% among childhood cancers. The survival of patients are related to some factors such as primary site of tumor, histology, stage of disease, early diagnosis and treatment. The survival rate of these patients has significantly increased since the 1970s. Considering the variety of reports and studies in this regard, we evaluated the 5-10yr. survival rate in this group of patients. Patients and
    Methods
    This is a retrospective cross sectional survival analysis study that has been carried out on 77 children up to 15 years of age with Rhabdomyosarcoma who were admitted in the hematology and oncology wards of AliAsghar children Hospital from 1993-2003 and were evaluated in regard to age at time of admission, pathology, stage of disease, primary site, type of treatment received and it's relation to survival rate. For analysis SPSS version 11.5 software was used. For determination of survival rate Kaplan Meire method and for evaluation of factors affecting it cox regression was used. P value<0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The mean age of cases was 6.58 years with SD=4.02, males 60%, females 40% and mean survival time of cases was 8 years(95% CI: 8-9). The 5 year survival in stage I was 85.82%, stage II 86.88%, stage III 64.68% and stage IV 20%. The survival rate in tumor histology was embryonal 86.7%, and alveolar 48%. In regard to primary site of tumor orbit 94%, genitourinary tract 85.71%, parameningeal 57% and in extremity was 58%. Overall 5 and 10 year survival rates were 79.54% and 77.92% respectively.
    Conclusion
    Like other studies, children with lower stages of rhabdomyosarcoma, embryonal histology, orbital and genitourinary as primary sites had better survival. Poor prognosis was associated with metastatic disease at the time of presentation, alveolar histology and tumors of extremity. Children who survived the first 5 years after diagnosis had relatively longer survival and better prognosis 5 and 10yr. survival rates were 79.54% and 77.92% respectively.
    Keywords: 1) Rhabdomyosarcoma 2) Survival Rate 3) Age 4) Primary Site of Tumor
  • M. Akbari, M. Bayat Page 29
    Background and Aim
    Osteoarthritis is the most common joint disease among all the joints. It is one of the major agents of physical disabilities. Degenerative changes of the joints begin from second decade of life. Ninety percent of people have degenerative changes at 40 years of age in weight bearing joints. Osteoarthritis is common in spinal joints especially cervical spine, because of its high mobility. The aim of this study was to determine the effects of sustained mechanical traction in patients with mild and moderate cervical osteoarthritis and compare the results with a control group. Patients and
    Methods
    A clinical trial study was conducted in the physiotherapy clinic of faculty of rehabilitation sciences. Patients with mild and moderate cervical osteoathritis were randomly assigned in control and experimental groups. Patients in control group received a routine physical therapy protocol for cervical osteoarthritis, that included superficial heat (hot pack), conventional TENS, exercise for neck and shoulder girdle muscles. Patients in experimental group received a routine physical therapy protocol plus sustained traction. Each participant was evaluated four times: immediately before the 1 st treatment session, at the 5 th treatment session, the last treatment session and 2 weeks after treatment. Intensity of the neck pain, range of the neck motions, sleep disorders and rate of medicine taking were main variables of this study.
    Results
    Cervical pain and mobility improved in both groups(P<0.0001). There was a significant statistical difference in improvement of cervical pain and mobility between control and experimental groups patients in experimental group showed greater improvement. There was a significant statistical difference in pain reduction between two groups in fourth evaluation(P<0.004).
    Conclusion
    Based on the results it can be concluded that application of the mechanical traction in patients with mild and moderate cervical osteoarthritis is useful. It helps in the improvement of cervical pain and mobility and decreases the need of patients to take medicine(NSAID).
    Keywords: 1) Osteoarthritis 2) Physical Therapy 3) Mechanical Traction
  • M. Bozorgmehr, S.M. Moazzeni, S. Nikoo, A.H. Zarnani Page 41
    Background and Aim
    Tolerance to the semi-allogenic fetal graft by the maternal immune system is a medical enigma that has stimulated investigations for a half of century. Several hypotheses have been proposed to explain the tolerance of mother to the fetus. The successful pregnancy is proposed and proved by many scientists to be a Th2 dominant phenomenon. This hypothesis is proved in most aspects of feto-maternal interface, but systemic effects of pregnancy on immune system, are controversial. Dendritic cells (DCs) are the most potent activators of naïve T lymphocytes capable of tolerance induction as well as immunity. These cells can influence Th cell differentiation, by inducing Th1 or Th2 responses as well. Therefore DCs are one of the probable candidates which mediate immune regulation during pregnancy. The aim of this study was to determine if pregnant mouse serum has any effect on DCs’ functional capacity to stimulate antigen specific proliferation of T lymphocytes and their cytokine profile.
    Material And Methods
    In this experimental study, mid-gestational sera were obtained from allogenic pregnant Balb/c mice (Balb/c C57BL/6) on days 9-11 of gestation. DCs were purified from Balb/c mice spleens through a three steps method including collagenase digestion of spleen tissues, selection of low-density cells by Nycodenz density gradient medium and plastic adherence. The purity of DCs was determined by flowcytometry, using anti CD11c antibody. DCs were pulsed with Conalbumin as a foreign antigen during overnight culture. In some cultures pregnant mouse sera were added at 2.5% final concentration. Two other groups of DCs were treated with normal mice sera and FBS, respectively. Antigen pulsed DCs were injected in to mice palms. Draining lymph node cells of immunized mice were cultured in presence of Conalbumin after 5 days and their proliferation was measured by 3H-thymidin incorporation method. IFN- and IL-10 production by stimulated T cells was also measured in their culture supernatant using sandwich ELISA. The results were analyzed using non-parametric Mann-Whitney test.
    Results
    Our results showed that normal serum-treated, antigen-pulsed DCs induced a strong proliferative response of T cells and high levels of IFN- and IL-10 production. However, treatment of DCs with pregnant mouse serum markedly blocked their ability to induce antigen-specific lymphocyte proliferation. IFN- and IL-10 productions were also decreased by lymph node cells of mice injected with pregnant serum treated DCs.
    Conclusion
    Our results demonstrate that pregnant mouse serum has suppressive effect on DCs capacity to induce antigen specific proliferation and cytokine secretion by T cells. The suppressive effects of pregnant serum can be induced through HLA-G, IL-10, PGE2, progesterone and several other factors, existing mostly at the feto-maternal interface but because of their overflow can be found in the serum as well. However, determination of the exact mechanism underlying this phenomenon needs more investigation.
    Keywords: 1) Dendritic Cells 2) Pregnant Serum 3) Cell Proliferation 4) Cytokine
  • V. Hassani, L. Fadae Zadeh, O. Moradi Moghadam, M. Nojomi, P. Charchi Page 53
    Background and Aim
    Propofol is one of the sedative hypnotic drugs used for anesthetizing patients undergoing surgery. This drug is lipid based and therefore long-term infusion of it during prolonged surgeries and in intensive care units has the risk of hyperlipidemia. The aim of the study was to investigate the concentrations of triglyceride, cholesterol, high density lipoprotein, low density lipoprotein, and very low density lipoprotein during administration of propofol and comparing it with that of isoflurane in patients undergoing surgeries in operation rooms of Rasool Akram Hospital. Patients and
    Methods
    The study was an interventional clinical trial all patients undergoing surgeries in Rasool Akram hospital during the years 2004-5 were enrolled into our study. The patients were randomly allocated to two groups first group taking propofol and second taking isoflurane as anesthetic agent. Lipid profile(triglyceride, cholesterol, high density lipoprotein, low density lipoprotein, and very low density lipoprotein) and CRP were checked before, immediately after, and the day after drug administration. For statistical analysis, repeated measurement of ANOVA, Chi square, Paired T-test and Square T-test were used.
    Results
    A total of 97 patients were enrolled into our study, 49 of which took propofol and 48 took isoflurane. The mean operation time was 2.24±0.89 and the mean age of the patients was 38.14±18.99yr. Triglyceride and very low density lipoprotein(VLDL) were the two factors with statistically significant rise after infusion of propofol(P<0.000). Such a change was not detected in isoflurane group this increase was associated with a compensatory decrease the day after operation.
    Conclusion
    Propofol infusion can induce dramatic rises in Triglyceride and VLDL even after short term infusions and therefore special attention must be paid to patients prone to hyper-triglyceridemia and pancreatitis.
    Keywords: 1) Propofol 2) Isoflurane 3) Lipid Profile 4) Triglyceride 5) Cholesterol
  • Gh. Hemasi, M.R. Yasin Zadeh, M. Mofidi, S. Abbasi, D. Farsi, M. Amin Zare, N. Kianmehr Page 63
    Background and Aim
    Acute appendicitis is one of the most common etiologies of attending of patients with abdominal pain to Emergency Department. In order to diagnose, it, it is necessary to obtain patient's history, and perform physical examination and paraclinical tests that would waste time. Therefore because of the severe abdominal pain in these patients and the fear of some surgeons in giving narcotics (because of missed diagnosis in examination), this research was done to prove the fact that early administration of morphine reduces pain and discomfort of the patients without any disturbance in time and accuracy of diagnosis. Patients and
    Methods
    This randomized controlled clinical trial was done on patients who came to emergency department of Hazrat Rasool Akram hospital because of abdominal pain and whose alvarado scores were above 6 and were operated with diagnosis of acute appendicitis. They were divided to 2 groups: double blind group that received 4 mg morphine and placebo group. The time of intervention and diagnosis was noted. Biopsy samples were sent to pathologist for reports. Results were analyzed by parametric tests(t-test and Chi Square) via SPSS software.
    Results
    Overall 200 patients were enrolled in research and divided into two groups who received placebo & morphine. There is no difference inregard to mean of age and distribution of gender between two groups(p>0.05). There is no difference between two groups inregard to percentage of pathology findings(p>0.05). Also the mean duration from our intervention to time of diagnosis of surgery team was not significantly different between two groups(P>0.05).
    Conclusion
    Our research shows that use of morphine does not affect the accuracy and time of surgical diagnosis. Thus it seems that we can use opiate analgesics in patients with abdominal pain, suspected of appendicitis.
    Keywords: 1) Acute Appendicitis 2) Morphine 3) Alvarado Score
  • M. Roghani, T. Baluch Nejad Mojarad, S. Taheri Page 69
    Background and Aim
    Diabetes mellitus accompanies disturbances in learning, memory, and cognitive skills in the human society and experimental animals. There is some evidence for anti-diabetic activity of Vaccinium myrtillus(VM) and the beneficial effect of its fruit on learning and memory in normal animals. Therefore, this research study was conducted to evaluate the effect of chronic oral administration of VM on learning and memory in diabetic rats.
    Material And Methods
    In this experimental study, female Wistar rats(n=36) were divided randomly into four: control, VM-treated control, diabetic, and VM-treated diabetic groups. Treatment groups received rat chow containing 6.25% VM with no restriction for 4 weeks. For induction of diabetes, streptozotocin was injected i.p. at a single dose of 60 mg/kg. For evaluation of learning and memory, initial(IL) and step-through latencies(STL) were determined at the end of study using passive avoidance test and alternation behavior percentage was obtained using Y maze. For statistical analysis, one-way ANOVA and repeated measure ANOVA were used for weight and glucose data and Kruskal-Wallis test was used for behavioral parameters.
    Results
    There was a significant increase in IL in diabetic and VM-treated diabetic groups after 4 weeks as compared to control group(P<0.05). Meanwhile, STL significantly decreased(P<0.05) in diabetic group and significantly increased(P<0.05) in VM-treated diabetic group. In addition, STL did significantly change in VM-treated control group in comparison with control group(P<0.05). Alternation percentage was significantly lower in diabetic group relative to control(P<0.05), treated diabetic group did not show a significant difference in comparison with diabetic group, and VM treatment in control group also did not produce a significant difference as compared to control.
    Conclusion
    VM treatment could enhance the capability of consolidation and recall in diabetic animals.
    Keywords: 1) Vaccinium Myrtillus 2) Learning 3) Memory 4) Diabetes Mellitus
  • D. Saedi, M. Salehi, H. Nejad Gashti Page 77
    Introduction
    Renal transplantation has established itself as the treatment of choice for the majority of patients with End stage renal failure(ESRF). Arterial stenosis is the most common vascular complication after kidney transplantation, occurring in approximately 4%-25% of transplant recipients. Case Report: The patient is a 68 year old man with ESRF due to Poly cystic kidney disease(PCKD) that was treated by renal transplantation from a living donor. Vascular anastomosis was end to end from renal artery to right internal iliac artery. After 1.5 month from transplantation, serum creatinine(Cr) raised to 3.1. In color duplex ultrasound Resistance index(RI) in intra renal arteries and spectral wave form in intratenal, renal and internal iliac arteries indicated severe stenosis in internal iliac artery proximal to anastomosis. Magnetic resonance angiography(MRA) shows stenosis of about 80%-90% in internal iliac artery proximal to anastomosis. Radionuclide scan with TC-DTPA suggests mild hydronephrosis & renal dysfunction, so for this patient PTA was performed. 24 hours after stent placement, serum Cr decreased to 2.1. In color Doppler ultrasound, 48 hours after stent placement, wavefrom, time and resistance indices are in normal range. Radionuclide scan 3 days after angioplasty demonstrated normal renal function. Important notes about this case were, short time(1.5 month) from transplant to presentation of symptoms of arterial stenosis, arterial stenosis proximal to anastomosis in internal iliac artery, and stenosis following transplantation from a living donor.
    Conclusion
    Because of successful PTA in this case, stent placement is suggested as an effective and useful treatment for arterial stenosis after renal transplantation.
    Keywords: 1) Transplant Kidney 2) Arterial Stenosis 3) Angioplasty
  • M.A. Sahmeddini, S. Khademi, F. Majidi Page 83
    Background and Aim
    Postop shivering is a common complication that needs attention and treatment. Mepridine is an effective drug in treatment of shivering but it has important side effects such as respiratory depression. It is also contraindicated in some patients. The aim of this survey was to compare effects of mepredine and tramadol in treatment of postop shivering in order to find a good substitution for mepridine. Patients and
    Methods
    Ninety women undergoing elective cesarean section under general anesthesia, in ASA class I and II, were enrolled in this double-blind clinical trial. They were randomly divided in three equal groups(n=30 in each group) 1st group received mepredine 0.5 mg/kg, 2nd group received tramadol 0.5mg/kg and 3rd group received tramadol 1mg/kg for treatment of shivering. Data of patients during shivering, time interval between injection of drug and cessation of shivering, incidence of respiratory depression, nausea and vomiting were registered and statistical analysis was done by chi-square test.
    Results
    Shivering ceased in 1st group after 3.9±1.6min, in 2nd group after 4.8±2.6 min and in 3rd group after 2.6±1.1 min(p<0.05). Incidence of respiratory depression in 1st group was %6.66, in 2nd and 3rd groups it was zero(p<0.05). Incidence of nausea and vomiting in 1st group was %13.3, in 2nd group %10 and in 3rd group it was %16.6(P<0.05).
    Conclusion
    According to these findings, tramadol can be substituted with mepredine in treatment of postop shivering and dose of 1mg/kg of tramadol is suggested.
    Keywords: 1) Shivering 2) Tramadol 3) Meperidine 4) Elective cesarean section
  • A.A. Soheili Azad, B. Golestan, S. Jahan Bakhsh Page 91
    Background and Aim
    Osteoporosis is one of the most common diseases among elderly adults and old people, being associated with some risk factors. Osteoporosis is expensive, costly and infirmer disease that is accompanied by mortality and morbidity. Osteoporotic fractures are one of the most common causes of disability and a major contributor to medical care costs in many regions of the world. The aim of this study is to determine the osteoporosis risk factors among women. Patients and
    Methods
    This case-control study was carried out on 100 women with normal bone mineral density settled in control group and 100 persons with low bone mineral density of the same center settled in case group. Data inregard to risk factors including age, BMI, underlying disorders(diabetes mellitus, hyper/hypothyroidism, renal stone, arthritic pain, hernial disk pain, joint pain), family history, history of fracture, tobacco consumption, physical activity, ocp use, estrogen and progestrone consumption, menopause, history of surgery(oopherectomy or hysterectomy), use of dairy products and drug consumption(calcium and corticosteroids) were collected by referring to medical files and recorded in data forms. For data analysis spss software, chi-square and fisher's tests were used. Odds Ratio(OR) and CI 95% were also colculated.
    Results
    Results showed that age>50(P<0.001, OR=5.86), arthritic pain(P<0.001, OR=4.22), menopause(P<0.001, OR= 29.6), use of dairy products(P<0.001, OR=34.02), underlying disorders(P=0.019, OR=2.85), history of fracture(P=0.03, OR=2.37), family history(P=0.021, OR=4.88) and physical activity(P<0.001, OR=0.097) were related to osteoporosis there were no other significant relationships with other factors. Also significant relationship was observed between age>50(P=0.038, OR=2.47), joint pain(P<0.001, OR= 5.43), family history(P=0.002, OR= 7.07), physical activity(P<0.001, OR= 0.14), menopause(P= 0.038, OR= 2.47) and use of dairy products(P< 0.001, OR= 27.44) with osteopenia there were no other significant relation with other factors.
    Conclusion
    This study has been conducted for prevention of osteoprosis. Based on the results, public education in regard to physical activity and dietary intake of calcium is mandatory for prevention of osteoporosis.
    Keywords: 1) Osteoporosis 2) Osteopenia 3) Risk Factors 4) Women 5) Bone density
  • F. Shahpourian, K. Kiani, H. Sedighian, F. Hosseini Page 101
    Background and Aim
    Water birth is a non-medical intervention, which has been used throughout the world for many years. It can be considered as a new approach for enjoyable birth in Iran. The aim of this study was to determine the impact of water birth on labor pain during active phase of labor. Patients and
    Methods
    The study was a controlled clinical trial in which 114 full term pregnant women gravida 1 st to 3 rd participated. We performed voluntary sampling for experimental group(n=52) and conventional sampling for control group(n=62). Women of both groups, entered the study after having 4-5cm of dilatation(begining of active phase of labor) and all contributors received special individual care whereas the experimental group was put in a warm water pool of temperature between 36.8˚c to 39˚c at least for one hour at the beginning of trial, and during the second stage of labor. A 10 point ruler was used to measure labor pain in different stages of labor. We used paired sample t-test in order to compare pain change scores within each group. Chi-square test, Mann-Whitney test and independent sample t-test were used to compare the pain mean scores between two groups. P value<0.05 was considered as statistically significant level.
    Results
    Our finding showed that, in the first 15 minutes the intensity of pain was stabilized in the experimental group, but was increased in control group(P=0.009). In the second stage of labor, the pain was significantly more severe in control than experimental group(P<0.0001). Overall, patients in the experimental group suffered less pain than the controls. With the exception of the above mentioned points, the differences were not statistically significant.
    Conclusion
    Warm water pool can be an effective way to decrease labor pain and alleviating her suffering especially during first and second stages of labor. Although there were not much significant statistical differences between the two groups, experimental group suffered less pain which could be of clinical importance. Even though the pain of labor is lessened to a small extent, it could be a pleasant experience for the mothers and probably an effective step in decreasing the number of selective cesearen sections, which are performed mainly because of fear of labor pain.
    Keywords: 1) Severity of Pain 2) Active Phase of Labor 3) Water Birth
  • M. Shekar Abi, B. Bahar, M. Behbin, M. Atri, R. Falak, M. Imani, P. Danesh Page 113
    Background and Aim
    The immune system is quite capable to combat tumors and many immunological parameters including cytokines such as IL-12 & IFN-γ play major roles in this regard. IL-12 is also the major cytokine responsible for the differentiation of TH1 cells, which are potent producers of IFN-γ, IFN-γ in turn has a powerful enhancing effect on the ability of phagocytes to produce IL-12 as well as having an important role in cellular immune response. In this study the serum concentration of IL-12 & IFN-γ and percentage of IFN-γ producing cells(CD4+, CD8+, NK cells) in metastatic & nonmetastatic breast cancer patients and healthy adults was evaluated, with the aim of finding out the possible correlation between cytokine levels with disease stage and progression. Since cytokines are produced by all of these cells, cell enumeration may help to find out whether changes in cytokine levels is due to change in the cell number or their function has been altered during disease progression. Patients and
    Methods
    Whole blood samples were taken from 50 breast cancer patients prior to therapeutic manipulation who were admitted to Dr. Shariaty & Day general hospitals. Also 26 healthy people were selected as control and blood was taken similarly. According to disease stage patients were classified into non-metastatic(stage I, II) and metastatic(stage III, IV) groups. 30 patients were non metastatic and 20 patients were in metastatic stages respectively. Serum cytokines level(IFN-γ, IL-12) was measured by ELISA. Lymphocyte subpopulation percentage was measured by flow-cytometry using bichromatic specific antibodies(anti-CD4+/CD8+, anti-CD3/CD16+CD56). The research protocol is designed as a descriptive, comparative cross sectional study. The parametric findings were analysed by one way Anova test and the nonparametric data were analysed using Mann whitney and Kruskal Wallis statistical tests.
    Results
    IL-12 level was increased significantly in metastatic group compared to controls(P=0.017), while IFN-γ levels were in the same range as controls. CD4+ lymphocyte percentage in nonmetastatic(P=0.022) and metastatic groups(P=0.037) was decreased significantly compared to control, but there was no significant difference in CD8+ and NK cell numbers.
    Conclusion
    Despite the decrease in percentage of CD4+ lymphocytes in patients(due to activation of compensative hemostatic system and increase in IL-12), there was no change in IFN- level. It seems that increase in serum IL-12 levels correlates with disease progression. However serum IFN-γ level has no effect on disease progression and as a whole no prominent failure was recorded in the cellular immune response of brease cancer patients as compared to normal individuals.
    Keywords: 1) Cytokine 2) TH1 Cells 3) Metastatic Breast Cancer
  • F. Shidfar, M. Montazer, H.R. Azizi, M. Darvishian, N. Jahangiri Page 121
    Background and Aim
    Early or late introduction of complementary feeding is one of the important reasons of infants’ growth faltering and malnutrition which can lead to irreversible economical complications. The aim of this study was to determine the relation between onset time of complementary feeding and introduction of each complementary food with the growth of children aged less than 2 yrs, in the Health centers in West of Tehran. Patients and
    Methods
    In a historical – cohort study and using health files, 359 infants under 2 years of age(183 boys and 176 girls) were included in study by clustering sampling. All infants were term, with normal birth weight, complete vaccination, healthy mother and were exclusively fed by mother's milk. Growth indices were expressed as standard deviation scores(SDS) of height and weight according to National Health Center Statistics(NCHS) references. Data were analyzed in SPSS version 11 software by ANOVA.
    Results
    A total of 183 boys and 176 girls were studied. There was "increase growth trend" in first month and then "growth faltering" till 1 years of age"growth acceleration" occurred after 1st year. Early onset of complementary feeding(before 6 months) as compared to late onset(after 6 months) leads to lower growth indices although not much significant. Introducing fruit juice at 4-6 months of age(sooner than normal time) leads to significant growth faltering. On time introducion of egg yolk i.e, 6-8 months, leads to better height (but not weight) as compared to late onset group. Introducing meat at 4-6 months of age(sooner than normal time) as compared to late onset group led to faltering in growth indices, although not much significant.
    Conclusion
    Onset time of complementary feeding and also beginning time of introducing each type of complementary food / can influence infants’ growth. Cohort studies are strongly suggested.
    Keywords: 1) Complementary Feeding 2) Under 2 Years Old Infants 3) Physical Growth
  • A. Sadeghipour, M. Abolhasani, M. Naseripour Page 133
    Background and Aim
    Retinoblastoma is the most frequent intra-ocular tumor in childhood. The tumor has both endophytic and exophytic patterns of growth. After enucleation, the pathologist is called on to evaluate risk of further growth for prophylactic therapy. Invasion of the choroid or optic nerve are risk factors for developing metastases, but occasionally, metastatic or locally invasive tumors occur in the absence of these risk factors. In this study, correlation of vascular density using CD31 with vascular endothelial growth factor(VEGF) and also both of these markers with local invasive growth of retinoblastoma were assessed. Patients and
    Methods
    The study was analytical cross-sectional and performed on sections of paraffin-embedded blocks of 37 enucleated eyes due to retinoblastoma, at Ophthalmology Department of Hazrat Rasool Akram Hospital in years 2000-2006. Hematoxylin and Eosin stained slides were reviwed for evaluation of local invasive growth of tumor. Vascular density by CD31 and VEGF was assessed by immunohistochemical staining(IHC), using an Strept avidin-Biotin Immunoperoxidase technique. For data analysis, T test, Chi 2 test, Phi test and ROC curve were used.
    Results
    A CD31 number equal or greater than 62/10 HPF with 78.9% sensitivity and 66.7% specificity was considered as the most efficient cutt-off point and with VEGF as a qualitative test, were assumed as predictors for local invasion. Significant correlation was noted between VEGF and CD31. There was no correlation between CD31 and VEGF with uni or bilaterality, age, size and growth type.
    Conclusion
    Assessment of vascular density with the use of CD31 and vascular endothelial growth factor(VEGF) can be useful method for prevention of local invasive growth of tumor and determining the need for prophylactic therapy in patients with advanced ocular retinoblastoma.
    Keywords: 1) Retinoblastoma 2) Vascular Growth Factor 3) Vascular Density
  • M.J. Qaravi, H. Ourmazdi, B. Gharegoozlo, E.S. Roeein Tan Page 143
    Background and Aim
    Toxoplasmosis is a common disease between human and animal with an extensive distribution. It is caused by the parasitical protozoan Toxoplasma gondii. Most clinical laboratories have problems with the diagnosis of toxoplasmosis. The aim of this study is the comparison of sensitivity and specificity of conventional and unconventional methods in the diagnosis of Toxoplasmosis based on the measurement of IgM and IgG and introduction of the best method. Patients and
    Methods
    In this comparative analytical study, from 100 people that physicians suspected of having the Toxoplasmosis symptoms and had been introduced to two laboratories in Tehran and Karaj for toxoplasmosis testing. Serum specimens were prepared and tested with Enzyme-linked immunoadsorbent assay(ELISA), Indirect fluorescent assay(IFA), Chemiluminescence(CLIA) and Enzyme linked fluorescent assay(ELFA). Data was analyzed via Chi-Square.
    Results
    In comparison with the IgG ELFA method, the IgG CLIA has the most sensitivity, specificity, positive and negative predictive values(100%). In comparision with IgM ELFA, IgM CLIA and IgM ELISA had the same sensitivity(92%), but IgM ELISA had more specificity(100%) than IgM CLIA(97.3%). In IgM ELISA positive and negative predictive values were 100% and 97.4% respectively and in IgM CLIA they were 96% and 98% respectively.
    Conclusion
    Although results of the comparative methods are near to each other, the automatic methods(CLIA, ELFA) are preferred because of a high reproducibility, reduced personnel expenses, time saving, etc. Therefore we suggest using these methods for diagnosing Toxoplasmosis. Also it is suggrsted that for measuring IgM, the mentioned methods are the most suitable of diagnostic methods.
    Keywords: 1) Toxoplasmosis 2) Sensitivity 3) Specificity 4) Diagnostic Methods
  • M. Firoozrai, A.M. Sharifi, M. Najafi, L. Hosseini Gohari Page 151
    Background and Aim
    The most important cause of mortality in developing countries is coronary artery diseases(CAD). From ethiological point of view, CAD is multifactorial. In this study, some involved important factors were evaluated. Patients and
    Methods
    In this cross-sectional study, 94 normal controls and 106 cases with 50% angiographically proved coronary stenosis who had referred to Tehran Shahid Rajaii Heart Hospital were selected and investigated inregard to levels of TG, HDL-C, VLDL-C, Apo A1, Apo B100, ACE activity and BMI in the both groups.
    Results
    The results showed significant changes in the serum ACE activity, HDL-C, TG, VLDL-C, APO A1 and BMI compared with control group. Furthermore, multiple linear regression analysis showed odds ratios for ACE activity, cholesterol, HDL-C and VLDL-C as 1.08, 1.24, 1.05 and 0.68 respectively. However, the ACE activity had no correlation with the other studied factors.
    Conclusion
    Increase of serum ACE may be an independent factor in the incidence of CAD and its inhibition may delay the atherosclerosis process.
    Keywords: 1) Angiotensin Converting Enzyme(ACE) 2) Coronary Artery Disease(CAD)
  • M. Golmohammadi, M.A. Aghakhanloo Page 157
    Background and Aim
    Succinylcholine has obvious advantages for facilitating endotracheal intubation in the ambulatory setting patients(eg: low cost, fast onset and no need for reversal of neuromuscular relaxant). Unfortunately postoperative myalgia(POM) may frequently occur after the use of succinylcholine and this myalgia may be particularly troublesome in outpatients. This study was conducted to evaluate the efficacy of Atracurium or Lidocaine alone or together for prevention of succinylcholine – induced fasciculation and postoperative myalgia in patients undergoing small or ambulatory surgery. Patients and
    Methods
    This study was prospective and clinical trial and conducted on 80 ASA physical status I, II patients aged between 30-50 years that were scheduled for elective and ambulatory or small surgeries under general anesthesia in Uromieh Imam Khomeini hospital. Patients were randomly assigned to one of the four groups(n= 20 for each group) group 1: without pretreatment, group 2: 3mg atracurium, group 3: 1mg/kg lidocaine, group 4: 3mg atracurium and 1mg/kg lidocaine together, before 1.5mg/kg succinylcholine was administered. During induction of anesthesia incidence of fasciculation was assessed and four point rating scale was used for its severity assessment. In addition, severity of myalgia was assessed by a four point rating scale at 4, 12, and 24 hours postoperatively. For each of patients data collected included demographic variables(eg: age, sex, duration of operation), presence or absence of fasciculation, myalgia, severity of myalgia, severity of fasciculation and time of onset of myalgia. Correlations between fasciculation and myalgia, limitation in ambulation, and need for excessive analgesics in postoperative phase were assessed and then differences analyzed via Fishers-Exact test and Chi-Square test. P value<0.05 was considered significant.
    Results
    Non of the patients complained of any side effects after administration of the study drugs. Severity and rate of fasciculation was observed less frequently in groups 1, 3 (30%,50%) as compared with groups 2,4(10%,10%). This difference was significant between groups 1 and 2(pv=0.014) and between groups 1 and 4(pv=0.014). Meanwhile this comparison was not significant between other groups. Inother words decrease in incidence of fasiculation is more pronounced with use of atracurium alone or atracurium with lidocaine than use of succinylcholine without any pretreatment. Seventy percent of fasciculated patients had myalgia in the remaining 30% postop myalgia did not occur. Incidence of myalgia was more frequent in groups 1,3(40%, 25%) as compared with group 2(5%) and this difference was significant between groups 1,2(pv=0.021). However it was not statistically significant between groups 1 and 3(Pv=0.5). However none of the patients in group 4 reported myalgia. Severity of myalgia in groups 1 and 3 was mild and moderate but this severity in group 2 was only mild. Severe myalgia was not reported in any of the cases.
    Conclusion
    This study suggests that use of succinylcholine in conjuction with atracurium(3mg) or lidocaine(1mg/kg) as pretreatment resulted in reduction of fasciculation and postoperative myalgia, (although atracurium was more effective than lidocaine).This study demonstrated that pretreatment with atracurium combined with lidocaine was more effective in reducing Succinylcholine-induced fasciculation and postoperative myalgia, in comparison to using each alone.
    Keywords: 1) Fasciculation 2) Postoperative myalgia (POM) 3) Atracurium
  • A.R. Mohebi, A. Erfan, M. Nojomi Page 165
    Background and Aim
    Objective assessment of nasal airway is helpful in understanding nasal breathing function. Acoustic rhinometry is one of the most commonly used objective measurements of nasal airway. This test has the ability to measure cross-sectional areas of the nose in different distances and volume and also determines the site of minimal cross-sectional area. These variables are different in various areas. Defining these normal values in adult Iranian population, as a criteria for diagnosis and treatment of nasal diseases, can be very helpful. Patients and
    Methods
    A number(180) of adult Iranian population(age:18-60 years) without nasal breathing complaints underwent acoustic rhinometry. The mean volume and minimal cross-sectional area of nose and also correlation of these variables with age, sex, height, smoking habitus, and topical nasal decongestant were assessed. This study is cross sectional and the statistical tests were descriptive statistics, T test and correlation test in SPSS software.
    Results
    In this population total nasal volume is 8.12±0.94cm3 and total minimal cross-sectional area is 0.9±0.17 cm2 before decongestion. There was no correlation between those values and age, sex, height, weight and smoking habitus. There was a significant increase in volume and minimal cross-sectional area after decongestion.
    Conclusion
    Due to volume and minimal cross-sectional area differences in various races, measurement of these values in Iranian population is a proper way for diagnosis of rhinological diseases and treatment(medical or surgical) planning and also helpful for comparison of pre and post operative results after nasal surgeries.
    Keywords: 1) Acoustic Rhinometry 2) Nasal Minimal Cross, Sectional Area 3) Nasal Volume
  • A. Madani, A. Cheshm Khavari, Y. Alizadeh, D. Sharifi Page 173
    Background and Aim
    Many factors influence the tensile strength of the tendon in a tendon-bone tunnel complex. The purpose of this study is to determine the influence of tendon length & time of implantation of the tendon in the bone tunnel on the tensile strength of the tendon in a rabbit model.
    Material And Methods
    In this prospective study fourteen adult(age 6 months) White New Zealand rabbits(weight: 2.5-3 kg) underwent bilateral hindlimb(n=24) surgery in which the Extensor digitorum longus tendon was implanted into the tibial metaphyseal extra-articular bone tunnel. Based on the length of bone tunnel(1 or 2 cm) and duration of implantation(6 or 12 wks), the rabbits were divided into 4 groups. Seven rabbits were sacrificed after 6 weeks(groups 1 and 2) and 7 others were sacrificed after 12 weeks(groups 3 and 4) for tendon tensile loading test to determine ulitimate pull-out strenght.
    Results
    In group one(1 cm, 6wks) one tendon was ruptured and four were pulled out, in group two(2 cm, 6 wks) one tendon ruptured and six pulled-out, in group three(1cm, 12wks) one tendon was pulled out and five ruptured and in group four(2 cm, 12 wks) five tendons ruptured and one was pulled-out. The mean failure force after 6 wks. was 4.98N for group one and 9.37N for group two. After 12 wks. it was 6.36N for group three and 10.81N for group four. Failure force difference was significant between 1 and 2 cm tendon lengths after 12 wks. Tendon rupture site was significantly different after 6 & 12 wks.
    Conclusion
    This study demonstrated that the tendon length within a bone tunnel influences tendon tensile strength after 12 weeks. In other words, increase in tendon length within the bone tunnel, increases it's resistance against tensile strenght with the passage of time. Time of implantation has an additive effect to tendon length on the tendon tensile strength of the tendon-bone tunnel complex.
    Keywords: 1) Tendon Bone Complex 2) Hamstring Tendon Graft 3) Rabbit Extensor Tendon
  • M.R. Motamed, M. Akbari, A.H. Habibi, S.M. Fereshtehnejad, R. Setareh Shenas Page 181
    Background and Aim
    Diabetes mellitus is one the most prevalent chronic diseases in Iran which has a considerable burden on health system. In addition, hyperglycemia is a well-established independent risk factor for ischemic stroke and the development of microvascular and macrovascular diseases in patients with diabetes. On the other hand, middle cerebral artery is one the most important cerebral arteries which may role in up to 85% of cerebral blood flow. Therefore, this study was performed to determine blood flow velocity of middle cerebral artery (MCA) by means of transcranial doppler (TCD) in diabetic patients. Patients and
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 81 diabetic patients who had referred to Firoozgar hospital in Tehran, Iran in years 2004-2005. All the patients were supposed to be free of previous myocardial infarction (MI) or cerebrovascular accident (CVA) and also had the appropriate criteria for undergoing Transcranial Doppler ultrasonography (TCD). For each patient, demographic data (age and sex), level of hemoglobin A1c, CRP, HDL, LDL, clinical features and TCD findings were recorded. Data were analyzed using SPSS v.13.
    Results
    The mean age of the patients was 55.91(SD=11.05) years. The mean blood flow velocities of right and left MCA were 50.74(SD=15.65) cm/sec and 48.87(SD=15.96) cm/sec, respectively. In addition, the mean end-diastolic blood flow velocities of right and left MCA were 34.82(SD=12.80) cm/sec and 33.60(SD=13.58) cm/sec, respectively. Significant statistical correlations were found between duration of diabetes and end-diastolic blood flow velocity of right MCA (P=0.025, r Pearson = -0.218).
    Conclusion
    As cerebrovascular diseases are preventable, it seems that TCD study may play an important role in decreasing such complications in diabetic patients. Our results showed the inverse relation between duration of diabetes mellitus and blood flow velocity of middle cerbral artery. It also demonstrates the effects of vascular changes in diabetic patients on causing stroke. In addition the improtance of anticoagulants in prevention of cerebrovascular accident has been highlighted.
    Keywords: 1) Diabetes Mellitus 2) Cerebral Stroke 3) Middle Cerebral Artery(MCA)
  • M. Mehrazma, N. Hooman, Sh. Yousefi, H. Otoukesh Page 191
    Background and Aim
    Hemolytic uremic syndrome(HUS) is the most common cause of renal failure in children. Hemolytic microangiopathic anemia, thrombocytopenia and renal failure are diagnostic triads of the disease. The aim of the preset study is determining histopathological findings of renal biopsy and their correlation with early outcome of the patients. Patients and
    Methods
    In this cross-sectional retrospective study a total number of 28(20 males & 8 females) cases of HUS with mean age of 6 years(± 4.6) who were admitted in Ali-Asghar children hospital from 1994 to 2004 were evaluated. Light microscopic findings of glomeruli(sclerosis, necrosis, capillary loop thickening, crescent, …), arterioles (hyperplastic thickening, thrombi, necrosis, …), arterial(thrombi, necrosis, intimal lipid, …) interstitial(inflammation, fibrosis, edema), medullary vessels and tubules were scored without knowledge of clinical history. Short outcome was defined as appearing of initial improvement signs in less than 3 weeks. The data were analyzed via SPSS V.11.5 software statistical tests such as Pearson correlation and Linear regression.
    Results
    The most common lesions in glomeruli were capillary wall thickening and reduction in luminal size. In arterioles mild luminal stenosis, in arteries intimal thickening, in interstitium mild chronic inflammatory cell infiltration and interstitial edema, in vasa recta congestion and in tubules presence of casts were the most common findings. Arteriolar lesion(arteriolothrombosis) had significant correlation with the serum creatinin level at time of discharge.
    Conclusion
    Vascular lesions(especially arteriolar) are the most important predictors of short outcome of children with HUS.
    Keywords: 1) Hemolytis Uremic Syndrome 2) Histopathology 3) Short Outcome
  • S. Nourbakhsh, M. Farhadi, A. Tabatabaee, A. Mohammad Pour Mir Page 199
    Background and Aim
    Recurrent or chronic adenotonsillar infections mainly affect children. The prevalence of potential respiratory pathogens on the adenoid and tonsillar surfaces of children with moderate symptoms of recurrent tonsillopharyngitis and/or adeno tonsillar hypertrophy differs only slightly from that in children without symptoms of adenotonsillar disease. Chlamydia pneumoniae is a common respiratory pathogen which is often found in children. Little is known about the true colonization rate and the localization of the bacteria in the respiratory tract. The findings suggest that Chlamydia pneumoniae is a common pathogen in the adenoids of children undergoing adenoidectomy. The aim was to determine Chlamydia pneumoniae infection in adenoid tissue of adenoidectomized children by PCR and specific antibody in serum. Patients and
    Methods
    In a descriptive cross sectional study during 2005-2006 in ENT department of Rasool Akram hospital, detection of Chlamydia DNA by PCR was performed on 44 adenoid tissue of adenoidectomized children. 168 ELISA tests (IgG&IgM for each sample) were performed. Samples were collected from 53 patients(63.1%) and 31 normal(36.9%) children. The data gathered were analyzed by SPSS 10.5 software.
    Results
    Age of children was between 3-14 years, range 11yr mean 7.95(SD=1.98years). Also there were 54.8% males and 45.2% females. Season of adenoidectomy was: 24% spring 18% summer 36% autumn and 22% in winter. Chlamydia-DNA by PCR was positive in 7(15.9%) of adenoid tissues. Positivity of PCR did not differ with age or sex. Acute chlamydial infection was seen in 3.7% previous immunity was seen in 12.3% of all children. By serology method in 51 patients, acute chlamydia infection was detected in 1(2%) and previous immunity in 6(11.8%). Acute and previous infections did not differ significantly between case and control group.
    Conclusion
    The results suggest that Chlamydia pneumoniae(C. Pneumoniae)is a common finding in the adenoids of children undergoing adenoidectomy. The adenoid tissue, may act as a reservoir for bacteria causing sinusitis, lung and chronic ear infection. Whether or not C. pneumoniae plays a pathogenic role in this group of patients, could not be determined from the data obtained in this investigation. In cases of resistant adenoiditis to usual drugs, we recommend the use of specific antibiotics for Chlamydia(appropriate for age) including erythromycin, tetracycline or other new macrolids (e.g azithromycin, clarythromycin) before surgery.
    Keywords: 1) Chlamydia Pneumoniae 2) Adenoid 3) Chlamydia PCR
  • The Effect of Inhibition of the Ryanodine Receptor(RYR) on Pacemaker Activity of intact Sinoatrial and Atrioventricular Nodes in the Heart of Mouse
    M.R. Nikmaram Page 209
    Background and Aim
    The role of ryanodine receptor(RYR) on pacemaker activity of heart cells is controversial. Some investigators have suggested that it is obligatory, while others believe it is partial and not obligatory. The principle aim of this study was once more to characterize the role of ryanodine receptor(RyR) on the pacemaker activity of the sinoatrial node(SAN) and the atrioventricular node(AVN) in the mouse.
    Material And Methods
    In an experimental study the effect of ryanodine on the cycle length(CL) of action potential of the intact SAN and the AVN of the heart mouse was assessed. The recording of action potential was extra cellular and was done by 2 separated metal microelectrodes. Paired and independent t tests were carried on accordingly. If the P values were less than 0.05, the differences were considered significantly.
    Results
    Ryanodine with 0.2 and 2µM concentrations prolonged CL of action potential by 46.50±15.75% and 70±21% in SAN preparations while 163±72.25% and 241±91.25% in AVN preparations. During ryanodine use, the pacemaker activity was not stopped for all preparations. The effect of ryanodine on two nodes was significant with respect to control.
    Conclusion
    On the basis of obtained result, it may be said that the ryanodine receptor current exists in SAN & VAN. AVN the pacemaker activity was functioning continuously in cardiac nodes when ryanodine was used, therefore, the role of RyR for pacemaker activity is not obligatory. The effect of ryanodine on AVN is significantly greater than SAN that is, the role of RyR in two nodes is not similar.
    Keywords: 1) Sinoatrial Node 2) Atrioventricular Node 3) Pacemaker Activity
  • N. Hooman, S.J. Nasiri, P. Alipour, M. Mehrazma, E. Talachian, Kh. Mahlooji, H. Otoukesh, R. Hoseini Shamsabadi, M. Feisal Naji Alanaghereh Page 217
    Introduction
    Pancreatitis is uncommon in children. The incidence is higher in chronic renal failure, hemodialysis, and chronic ambulatory peritoneal dialysis(CAPD) patients and accompanied with late complications including pancreatic necrosis, pseudocyst and abscess. Case Report: We report a 5 year old girl with end stage renal disease due to focal segmental glomerulosclerosis, being on CAPD for two years. She was admitted for intermittent severe epigastric pain of four months duration, hypotension, severe cachexia and cloudy drained dialysate with negative culture and mild increment serum amylase. On abdominal imaging a pancreatic cyst was reported which was an infected cyst on laparotomy. Despite drainage of suppurative fluid and antibiotic therapy, the patient expired with severe sepsis and multiorgan dysfunction two weeks after operation.
    Conclusion
    The presence of poor weight gain, unexplained abdominal pain and cloudy drained dialysate in children on CAPD may suggest pancreatitis. Frequent evaluation of pancreatic function and sonography is recommended.
    Keywords: 1) Pancreatic Abscess 2) Pancreatic Pseudocyst